På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet bjuder på ännu mer Sverige för Minecraft

2016-04-26
Till sommaren släpper Lantmäteriet ännu mer detaljerad geodata i fyra utvalda områden i Sverige till datorspelet Minecraft. Tillsammans med bland andra Future city i Kiruna, Riksantikvarieämbetet [F1] och Gävle kommun hoppas man att spelifiering kan bidra till ökad kunskap och intresse kring geodata och samhällsbyggande hos unga.

I Lantmäteriets kommande släpp av ytterligare geodata i Minecraft kommer Kiruna, Östergötland, Gotland och Gävle att synas på nya sätt. I stället för att kartdatat bildar kuber med åtta meters upplösning får nu kuberna en meters upplösning. Det betyder att noggrannheten i de fyra olika regionerna kommer att öka med 512 gånger jämfört med tidigare och ge bättre möjligheter att utforska och bygga nytt i spelet. Dessutom kommer befintliga byggnader att markeras genom plats- och höjddata. Anledningen till nysläppet är att Lantmäteriet vill ge fler människor möjlighet att använda geodata.

– Genom att göra geodata mer inkluderande hoppas vi kunna bidra till mer kreativa och effektiva samhällsbyggnadsprocesser och uppmuntra till ytterligare kreativitet och utveckling. Genom att organisationer och skolor dessutom skapar möjligheter där unga får tänka fritt kan vi tillsammans intressera en yngre målgrupp för framtidens samhällsbyggnad, säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

Spelifiering kan öka intresset för samhällsbyggande

De utvalda områdena Kiruna, Östergötland, Gotland och Gävle innefattar olika typer av mark som alla är intressanta ur samhällsbyggarperspektiv. Dessutom har olika samarbetsaktörer knutits i de olika regionerna för att uppmärksamma dess olika kvaliteter. På Gotland finns till exempel ett samarbete med Riksantikvarieämbetet för att ge möjlighet för Minecraftspelare att fokusera på kulturarv och fornminnen.

Här släpper Lantmäteriet mer detaljerade kartor för Minecraft

Kiruna

Gör det möjligt att själv bidra till stadsomvandlingen av Kiruna.  Lantmäteriet är även sponsor för Future city som kommer använda sig av Minecraft i nästa års skoltävling.

Östergötland

Regionen är ett testområde för den nationella 3D-modellen.

Gotland

Samarbete med Riksantikvarieämbetet.

Gävle

Staden är ett kluster för aktörer i branschen med geografiska informationssystem, GIS. Ett projekt på Polhemsskolan startas tillsammans med Gävle kommun där elever i årskurs 6-9 och gymnasiet tillsammans ska bygga hela Gävle i Minecraft.

Pressmeddelande Sverige bjuder på ännu mer Sverige i Minecraft (pdf)

[F1]Riksantikvarieämbetet har ett löpande samarbete med Högskolan men inte specifikt för detta.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.