På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet bidrar med data i innovationsprojekt

Lantmäteriet bidrar med geodata i plattformen ”Gävle Innovation Arena” som bland annat består av en geografisk datazon, en utvecklingsmiljö och en verklighetstestbädd. -Vi ser stora möjligheter att prova våra öppna data i Gävle Innovation Arena. Vi hoppas att våra data kommer att användas för innovation som leder till förbättringar i samhället, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Lantmäteriet.


Under lanseringen på Gävle Slott var det utvecklingsdirektör Anna Eriksson som presenterade Gävle Innovation Arena och dess möjligheter för publiken.

Bakom Gävle Innovation Arena finns flera aktörer såsom Lantmäteriet, Gävle kommun, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle och flera företag i regionen med Future Position X (FPX) som sammanhållande part.
Gävle Innovation Arena har byggts för att stötta forskare, studenter, innovatörer, verksamhets- och produktutvecklare att hitta lösningar för framtidens smarta, hållbara och livskraftiga stad.

50-tal datamängder från olika aktörer

De data som Lantmäteriet bidrar med är i huvudsak så kallade öppna data, vilket innebär att de är fritt tillgängliga för alla att använda. Men där finns även data som normalt är avgiftsbelagda, till exempel delar av fastighetskartan med gränser och fastighetsbeteckningar. Dessa tillgängliggörs genom ett särskilt avtal som slutits mellan Lantmäteriet och FPX. Plattformen innehåller just nu ett 50-tal datamängder från olika aktörer med det är något som kommer att fyllas på.

- Jag ser fram mot nya innovativa och spännande bidrag till lösningar på olika utmaningar i samhället framöver, säger Pär Heden, chef på marknadsenheten på Lantmäteriet


Gävleborgs landshövding Per Bill utförde den officiella invigningen av Gävle Innovation Arena iförd VR-glasögon.

Verklighetstestbädd över Gävle

Genom Gävle Innovation Arena har användare tillgång till en verklighetstestbädd på 3 x 3 kilometer över Gävle där man samlar in data genom crowdsourcing, sensorer, test av produkter och tjänster med mera. Användaren erbjuds även en geografisk datazon där all data tillgängliggörs, en 4 D-modell över Gävle för att simulera och visualisera samt en digital utvecklingsmiljö för att skapa tjänster och produkter.

"Vill få fler att förstå nyttan med geodata"

I samband med att Gävle Innovation Arena lanserades på Gävle Slott under onsdagen så hölls också en paneldebatt på temat innovation inom den smarta, hållbara och livskraftiga staden. Där deltog bland andra Anna Eriksson, utvecklingsdirektör på Lantmäteriet, Thomas Bergendorff från Vinnova, Lars Backhans, CEO, Esri Sverige AB och Gävleborgs landshövding Per Bill.

- Det är viktigt för oss att förstå hur man kan och vill använda våra data i samhället samtidigt som vi också vill få ännu fler att förstå nyttan med geodata. Gävle Innovation Arena kommer att bidra till detta, säger Anna Eriksson.

Läs mer om Gävle Innovation Arena här

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.