På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Kvartalssiffror från Lantmäteriet: Färre belånar fastigheten

2017-04-26
Trots att det totala inteckningsbeloppet i Sverige fortsatte öka under första kvartalet 2017 minskade antalet ansökningar om inteckning för belåning av fastigheter avsevärt. Det visar data från Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Bild på en villa med tomt

Antalet ansökningar om inteckning i fastigheter minskade med 19 procent under årets första kvartal jämfört med samma period året innan. Under första kvartalet minskade även antalet sålda småhus med sju procent.

– Vi får gå tillbaka till 2011 för att se en motsvarande låg nivå på antalet inteckningsansökningar. Minskningen kan endast delvis förklaras av att det sålts färre småhus under perioden. Amorteringskravet har haft större effekt när det gäller det minskade antalet ansökningar om inteckning. Den minskning som vi nu ser av antalet ansökningar om inteckning har pågått sedan augusti förra året, säger Dennis Lindén, planeringschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Inteckningsbeloppet i Sverige fortsatte samtidigt att öka under årets första kvartal. Jämfört med samma period 2016 ökade inteckningsbeloppet med 1,3 procent.

– Att inteckningsbeloppet i Sverige fortsätter att öka kan förklaras av att de som redan är inne på marknaden fortsätter belåna sig. Det är fortfarande relativt billigt att låna på sin bostad för andra ändamål med fastigheten som pant, säger Dennis Lindén.

För mer information, kontakta:

Dennis Lindén, planeringschef, Lantmäteriets fastighetsinskrivning

Telefon 026-63 34 48, e-post dennis.linden@lm.se


Om Lantmäteriet

Lantmäteriet producerar geografiska databaser och kartor och har till uppgift att bidra till en effektiv och långsiktigt hållbar användning av Sveriges mark och vatten och ett tryggt ägande av fastigheter. Vi utför fastighetsbildning och erbjuder information om landets 3,2 miljoner fastigheter. Vi beslutar om lagfarter och tar fram underlag för finansiering. Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på ett 50-tal orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.