På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Khaled fick lämna allt i Syrien: ”Jag hade tur som hamnade på Lantmäteriet”

Flykten kostade en livstids besparingar men efter hundratals mil på öppet hav nådde Khaled Horani Sverige, via Egypten och Italien. – Till slut fanns inte ens mitt hus kvar. En utväg återstod och det var havet, säger han. Idag praktiserar han på Lantmäteriets huvudkontor i Gävle.

Över tjugo års arbete på jordbruksministeriet och stipendier från internationellt erkända universitet visade sig väga lätt i Sverige. 
– Varför vet jag inte riktigt. Jag är utbildad agronom och det är klart att förutsättningarna för att odla grödor är annorlunda i Sverige än Mellanöstern. Jag ger mig inte, jag skickar runt mitt cv tills något dyker upp. Jag kan tänka mig att göra det mesta, här eller någon annanstans, säger Khaled.
– Jag tycker det är intressant att det finns så stora ytor här som inte används till någon form av jordbruk i Sverige, det är lite annorlunda.

Khaled Horani
Lantmäteriet har betytt en bra start i Sverige, tycker Khaled Horani.

Oväntat positivt

Det var inget lätt beslut att lämna Syrien.
– Men min fru och jag har tre söner. När vårt hus bombades fanns inte mycket val. Sönerna tycker det är toppen här och vill helst stanna. Vi får se. Deras framtid är viktigast, säger han.
Efter arton månader i Sverige och sju månaders undervisning i det nya språket talar han bra svenska. Ett par dagar i veckan jobbar han på Lantmäteriets stab, i ett projekt som drivs av Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen för att hjälpa den stora grupp akademiker som flytt Syrien ut på den svenska arbetsmarknaden.
– Jag har haft tur som hamnade på Lantmäteriet. Många landsmän jag pratar med har visserligen hittat praktikplatser men får inga arbetsuppgifter. Det är inget jag drabbats av, jag tycker jag har fått god inblick i hur arbete bedrivs på en svensk myndighet. Jag är också positivt överraskad av hur hjälpsamma alla är. Mina arbetsuppgifter var bra planerade.  Jag hade nästan en förväntan att bli behandlad som om jag vore i vägen.

Måste vara hoppfull

Framtiden då?

– Jag tänker förstås på min försörjning. Jag tänker också ständigt på mitt hemland, varje dag och varje minut faktiskt. Jag känner trots allt hopp för Syrien, utan hopp kan man inte leva, säger Khaled Horani.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.