På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Juristyrket ett självklart val för Elisabeth

– För mig har det länge varit en dröm att få ett spännande juristjobb i samma stad som jag bor i. Att dessutom få arbeta med mina främsta intressen gjorde såklart Lantmäteriet till det självklara valet, säger Elisabeth Olofsson som nyanställdes som jurist på fastighetsinskrivningen i Eksjö i mitten på november förra året.

Elisabeth har tidigare arbetat på förvaltningsdomstol. Först som notarie på Förvaltningsrätten i Växjö och därefter som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Jönköping. Att Elisabeth hamnade inom förvaltningsrätten var dock mest en slump. Hennes intresse har nämligen alltid funnits inom civilrättens område, framförallt arvs- och familjerätt men även fastighetsrätt. Att Elisabeth skulle bli jurist var hon på det klara med tidigt i livet.

Foto på Elisabeth utomhus med hunden Charlie
Elisabeth Olofsson och hunden Charlie.

– Det hänger ihop med mitt intresse för att ta reda på hur saker och ting är. När det dök upp en annons om att de sökte en inskrivningsjurist till Eksjö var det en självklarhet att söka. Att få arbeta inom de rättsområden som man önskar, med varierande arbetsuppgifter, är en ynnest. Att arbetsplatsen dessutom ligger på gångavstånd från hemmet gör ju inte saken sämre. Nu har jag fått mer tid över till min son och min hund vilket känns jättebra, säger Elisabeth.

Rådgivande roll

Elisabeth Olofsson säger att hon trivs mycket bra på sin nya arbetsplats, både med kollegor och arbetsuppgifter. Som inskrivningsjurist har man framförallt en rådgivande roll, man ska vara ett stöd till handläggarna. Frågorna kan handla om såväl lagfarter, inteckningar som arvs-och familjerätt.

–Men arbetsuppgifterna präglas dessutom av en hel del juridiska beslut, utredningar och externa kontakter med såväl myndigheter som företag och privatpersoner. Det är kunderna som vi jobbar för.

Gott samarbete

Sedan våren 2015 har fastighetsinskrivningen en gemensam juristfunktion för att säkra en enhetlig rättstillämpning i hela landet och skapa gemensamma rutiner.

– I Eksjö är vi nu tre jurister. Samarbetet är gott och jag kan alltid vända mig till dem för att få stöd när jag har behov av det. Men hjälp kan jag även få från andra kollegor eftersom alla jurister inom divisionen samarbetar, säger Elisabeth.

Fakta  
Bor:  I lägenhet i Gamla stan i Eksjö
Familj: Sonen Carl Axel, sex år och Golden retrievern Charlie
Fritidsintressen:  Jag älskar att vara ute i naturen, gärna tillsammans med barn och hund. Vi försöker anpassa våra fritidsaktiviteter efter säsong och det brukar därför bli en mix av skidåkning, löpning, cykling och simning. Annars tycker jag om att spendera tid i mitt fritidshus, gärna tillsammans med släkt och vänner. Det är ett gammalt kvarnhus från 1800-talet så det finns alltid något projekt på gång.
Mina tre bästa egenskaper:  Jag är engagerad, lojal och har en positiv inställning till livet.
Jag vill bli bättre på:  Språk, jag vill damma av min skolfranska. Sedan önskar jag att jag hade lite mer tålamod. Jag är otålig av mig och vill att allt ska gå fort.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.