På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Juristoffensiv ska locka fler att bli förrättningslantmätare

–Jag kan inte tänka mig något bättre ställe att vara på om man är intresserad av fastighetsjuridik. Det säger Rickard Persson, en av de jurister som efter utbildningen valt att komma till Lantmäteriet som förrättningslantmätare. Nu inleds en rekryteringsoffensiv för att locka fler med samma bakgrund.

Det var knappast förrättningslantmätare som Rickard Persson tänkte bli när han började juristprogrammet på Örebro universitet.

Det var först under utbildningen som han upptäckte tjusningen med fastighetsrätt och sedan skrev sina C- och D-uppsatser i ämnet.

–Det var då jag insåg att det var något jag ville jobba med. Och så stod Lantmäteriet på vår arbetsmarknadsdag och informerade om vilka möjligheter som fanns och nu är jag här, berättar Rickard som började sin anställning som förrättningslantmätare i Örebro i augusti.

Angelika Krutrök och Rickard Persson tillhör precis den målgrupp som Lantmäteriet hoppas attrahera; 
jurister som vill jobba som förrättningslantmätare.

”Visste inte om jag var behörig”

Inte heller för kollegan Angelika Krutrök var det lantmätaryrket som fanns ”på kartan” när hon studerade rättsvetenskapsprogrammet på Luleå tekniska universitet. Även hon fastnade för fastighetsrätt samt för miljörätt. När en av lärarna började berätta om yrket förrättningslantmätare så gjorde det intryck.

–Innan visste jag knappt vad det eller Lantmäteriet var, säger Angelika med ett skratt och tillägger:

–Sedan såg jag en tjänst och tänkte att jag skulle söka. Jag visste inte om jag var behörig men så såg jag att det var jurister som man behövde. Det var ju perfekt!

Har hamnat rätt

Hon har nu jobbat i drygt en månad på Lantmäteriets Luleå-kontor och trivs mycket bra. Det är ett intressant arbete som verkligen har gett henne en ny bild av hur komplexa frågor och hur många olika moment det är som en förrättningslantmätare måste hantera.

Även Rickard känner att han har hamnat rätt. Det kan väl inte finnas ett bättre ställe än Lantmäteriet att jobba på för den som är intresserad av fastighetsjuridik, menar han.

–Det känns som att det ger en gedigen grund att stå på när man är ny i yrket.

Lantmäteriets förhoppning är att locka till sig fler med samma bakgrund som Angelika och Rickard. Det råder stor konkurrens om utbildade medarbetare inom hela samhällsbyggnadssektorn och i synnerhet om utbildade lantmätare. Därför riktar man sig nu även till andra yrkesgrupper, bland annat jurister.

–Vi har ett stort rekryteringsbehov och gör många aktiviteter bland studenter nu under hösten. Utbildningsbakgrunden kan variera men en juridisk metodik i botten är viktig som förrättningslantmätare. Sedan genomför vi skräddarsydda internutbildningar, och arbetar i team med blandad bakgrund och erfarenhet för att utveckla varandra, säger Lotta Hammarström, utbildningsansvarig på Fastighetsbildningen, som ansvarar för rekryteringen.   

Förvånade och glada studenter

I början av oktober deltog Lantmäteriet för första gången på Stockholm universitets juristmässa och ambassadör Annelie Hörberg var smått överraskad över intresset som hon möttes av. Flera av studenterna blev förvånade – och glada – när de förstod att de var attraktiva för Lantmäteriet.

Angelika Krutrök och Rickard Persson tror att det är rätt att marknadsföra yrket bland juriststudenterna.

–Jag tror att det är många som inte känner till att man är behörig att jobba som lantmätare. Jag vet redan att flera av mina klasskompisar som har sökt de tjänster som nu är utannonserade, säger Angelika.

Är du jurist och intresserad av att jobba som förrättningslantmätare? Här hittar du flera av våra lediga tjänster.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.