På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

”Jag känner mig omfamnad av alla”

Motaz Walid Hanna Aziz är ett levande exempel på att det mesta går – bara viljan finns. Efter flykten från Irak tog det två år innan han kunde återförenas med familjen i Sverige. Här har han kämpat sig genom utbildningen till mätningsingenjör och jobbar sedan i höstas på kontoret i Alingsås.
–Vissa ger upp av motgångar. Jag ger aldrig upp!

Foto på Motaz Walid Hanna Aziz
Motaz Walid Hanna Aziz trivs bland kollegorna
på Alingsås-kontoret och gillar att yrket som
mätningsingenjör är så varierande.

Kämpaglöden sattes på prov redan då han som 16-åring blir inkallad till armén i sitt forna hemland Irak. Motaz förstår att han är tvungen att fly landet om han ska slippa gå ut i det krig som är på gång. För att familjen inte ska splittras säljer föräldrarna sitt hus och även pappans fabrik och ger sig iväg. Den enda vägen ut ur landet går till Jordanien.

Där väntar en tuff tid då familjen försöker ta sig till Tyskland där en faster redan är bosatt. Ambassaden vill inte ge visum till hela familjen, enbart till föräldrarna. Motaz är med och övertalar föräldrarna att ändå resa, övertygad om att de snart ska återförenas i Europa. Det ska visa sig att det inte riktigt blir så lätt.

I händerna på människosmugglare

Motaz och hans två år äldre syster kommer i händerna på människosmugglare som tar dem till Thailand med löfte att de sedan ska föras till Sverige.

–Det här var i slutet av 1999. Smugglarna sa: "Ni kommer att fira jul med era föräldrar i Sverige". Men allt gick snett. Smugglarna försvann och även pengarna. Vi förstod att vi var lurade.

Genom kontakter med olika kyrkor så får de hjälp under sin tid i Thailand. Föräldrarna arbetar på sitt håll från Sverige för att få barnen till sig.

Efter att ha varit ifrån varandra under två år så kan de till slut återförenas. Den 3 september 2000 kommer den 19-årige Motaz och hans syster till Sverige och Trollhättan.

Visste inget om Sverige

–Jag visste inget om Sverige. Jag kände till landslaget eftersom Tomas Brolin var min favoritspelare. Jag lyssnade mycket på ABBA men visste inte att de var svenskar, säger Motaz med ett av många skratt under intervjun.

Den första tiden handlar bara om att bearbeta det som har hänt och anpassa sig till ett nytt land. Motaz arbetar en tid i ett gatukök men vill jobba "på riktigt".

Han börjar i produktionen på Saab men känner att han vill göra något bättre. Han förstår att han måste börja studera och under 3,5 år läser han in allt han missat, på Komvux. Utan att riktigt veta vad han vill bli börjar han sedan på en juridisk översiktskurs.

Det är Motaz mamma, som varit arkitekt, som tipsar om lantmätarprogrammet på Högskolan Väst.
–Hon sa att det skulle passa mig. Och så blev det!

Språket ett hinder i början

Efter att ha läst det tekniska basåret så kommer han också in på utbildningen. Men även där får han kämpa.

–Jag hade det jättesvårt under det andra året på grund av språket. Jag tror att jag skrev ett eget lexikon på kvällarna! Jag kunde inte förstå vad ett servitut är. Men det blev lättare med tiden, säger Motaz och skrattar när han tänker tillbaka på den tiden.

Till sommaren 2015 tar han examen från den treåriga utbildningen. Ett av de jobb han söker är på Lantmäteriet – utan att egentligen ha så stora förhoppningar med tanke på sin bakgrund som invandrare. Idag är han är tacksam över att det var Monica Daunfeldt på HR som han mötte. Hon såg värdet av de erfarenheter han hade med sig och fick honom att öppna sig och berätta.

Foto på Motaz Walid Hanna Aziz
Motaz under en Arbetsplatsträff på kontoret
där det även bjöds på tårta.

Vill ständigt utvecklas

Den 24 augusti i fjol anställdes han som mätningsingenjör på kontoret i Alingsås.

–Det är en jättebra arbetsplats. Jag känner mig omfamnad av alla, har en bra chef och har bara bra erfarenheter.

Trots att han är relativt ny i yrket så är viljan stark att hela tiden utvecklas. Efter bara fyra månader gjorde han sitt första fältarbete i ett förrättningsförfarande och idag är han självgående på det mesta.

–Men på kontoret samarbetar vi alltid, på ett enastående sätt som jag tycker är både kompetensutvecklande och socialt.

Motaz gillar att arbetet är så varierande. Han gör arkivforskning, kontaktar sakägare, kollar köpeavtal och gamla gränser innan han ska ut i fält. Sedan är det antingen han själv som ritar förrättningskartan eller så lämnar han över till en förrättningslantmätare.

–Det enda jag inte gör är att ta beslut. Men när jag är ute i fält och det är sakägare med så gör jag vissa bedömningar och det trivs jag med. När jag är ansvarig så vill jag alltid göra mitt bästa.

Kan inte leva utan träning

Visst kan det vara påfrestande när han slagit ner många rör under en dag men träningen har å andra sidan varit hans bästa kompis i livet. Under tiden i Thailand byggde han egna redskap för att ha något att träna med.

Motaz är positiv till att Lantmäteriet nu försöker att öka mångfalden genom att erbjuda praktikplatser till bland andra nyanlända. Om man behärskar språket och har rätt kunskaper så tycker han att praktik är en bra väg in i arbetslivet.

Idag känner han ingen vilja att återvända till Irak.

–Jag känner mig som svensk även om jag inte ser ut som en svensk. Jag vill ge tillbaka, jag vill visa att jag inte är här för att förstöra utan för att bygga.

Foto på Motaz Walid Hanna Aziz med familj
Motaz (i mitten) med familjen. Saknas gör pappan som gick bort 2004. Det blev en vändpunkt i livet
för Motaz. "Det påverkade mig negativt först, men positivt sen", säger Motaz.

Fakta  
Namn: Motaz Walid Hanna Aziz
Ålder: 34 år
Gör: Mätningsingenjör på kontoret i Alingsås
Bor: Borås
Familj: Mamma och två år äldre syster
Intressen: Kan inte leva utan träning. Jagar, tog jägarexamen förra året och har fått det lekfulla smeknamnet "vildsvinsdödaren".

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.