På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Innovativa lösningar med geodata ska skapa nytta

Den första kontakten med myndigheterna ska, när det är lämpligt, ske digitalt genom enkla e-tjänster som har medborgarnas nytta i fokus. Enligt den principen arbetar regeringen för att göra Sverige till världsledare inom offentliga e-tjänster. Det förklarade bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan, när han talade på Geodataseminariet den 26 november.

Seminariet, som arrangerades av Lantmäteriet och Geodatarådet, hade samlat ett 70-tal deltagare och hölls på Norra Latin i Stockholm. De flesta kom från kommuner och myndigheter, men även utbildningssektorn och det privata näringslivet var representerat.

Innovationstema

Temat för dagen var Innovationer i samhällets tjänst och Anders Sandin, chef för Geodatadivisionen på Lantmäteriet, inledde genom att betona möjligheterna som uppstår när geodata kombineras. Genom innovation och större samarbete myndigheter emellan kan dessa data få betydligt större betydelse än idag, i både offentlig och privat verksamhet.

Enhetlighet avgörande

För att geodata ska kunna flöda mellan myndigheterna behövs dock en standardiserad form för utbyte. I Sverige underlättas utbytet genom den nationella infrastrukturen för geodata.
Anders Sandin betonade hur viktig den är och att utvecklingen av infrastrukturen i sin tur hänger ihop med arbetet med europeiska- och globala infrastrukturer för geodata.

– Exempelvis så stannar miljökastastrofer och klimatförändringar inte vid landsgränsen. Därför är det viktigt att geodata är möjliga att kombinera på alla plan, från individnivå till global nivå.

Stuprör bort

Foto på Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan talade på seminariet.

Även Mehmet Kaplan lyfte fram samverkan och innovation som faktorer som måste samspela. För att det offentliga Sverige ska kunna möta medborgarna på ett effektivare sätt behövs ett samlat grepp om digitaliseringen. Stuprörskaraktären inom den svenska förvaltningen måste här ersättas av ett horisontellt arbete som utgår från alla departement.

– Alla statsråd är med i båten och vi har inrättat ett fyraårigt program som årligen förfogar över 45 miljoner kronor. Målet är att få en öppnare statsförvaltning som arbetar aktivt med innovation. Målet är högre kvalitet och större effektivitet. Effekten vi vill nå är en enklare vardag för medborgarna där e-tjänsterna är centrala i kontakten med myndigheterna, förklarade Mehmet Kaplan.

Kreativa lösningar

Han fick under dagen ta del av idéer till e-tjänster som tagits fram av seminariedeltagarna under ett workshoppass. Det gemensamma i tjänsterna var att de byggde på geodata som kombinerades för att skapa nya medborgarnytta.

–Dessa exempel är en inspiration för mig. Samtidigt så vet jag att myndigheterna behöver stöd för att komma framåt i sin utveckling, sa Mehmet kaplan.

Arbete återstår

I avslutningsanförandet fångade Anders Sandin upp behoven att lösa en rad hinder för att kunna realisera verkligt stora nyttor med Geodata. Det handlar såväl om finansieringsfrågor som om förändrad lagstiftning.

Exempelvis så arbetar Lantmäteriet med att släppa en stor del av sin geografiska information som öppna data. Vissa delar har släppts, andra släpps vid årsskiftet, men för att kunna ta steget fullt ut behövs kompensation för de avgiftsintäkter som idag är förutsättningen för hög kvalitet och aktualitet i stora delar av informationen.

Föreläsarna var:

 • Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, region Gävleborg
  om spårning av sjukdomsutbrott genom analyser av geodata från bland annat sjukvårdsrådgivningen.
 • Britt Grevér Eriksson, it-strateg, Naturvårdsverket och Marie Haldorson, avdelningschef, SCB som representerade Geodatarådets innovationsteam 
  om användningsområden och idéer kring tillämpningar där data från flera myndigheter kombineras och skapar medborgarnytta.
 • Anders Lagerqvist, it- och utvecklingsstrateg, Lantmäteriet 
  om Hack for Sweden. Vad händer när ett gäng studenter och innovatörer får fri tillgång till geodata under ett dygn, för att skapa nya tjänster och produkter?
 • Mats Björk, digital strateg och gamification-expert, Sogeti 
  om hur vi kan använda den teknik och de metoder som utvecklats inom spelvärlden för att skapa engagemang, motivation och beteendeförändring inom andra områden.

Läs mer och ta del av presentationerna på Geodata.se

Foto på publiken
Seminariet hölls på Norra Latin i Stockholm.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.