På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 
[2015-02-16]

”I slutänden handlar det om att förbättra villkoren för vanliga människor”

Lantmäteriets mångåriga arbete med landadministration i Botswana får en forsättning. Lapcas-projektet var ett femårigt aktörssamverkansprojekt mellan Botswanas Ministry of Lands and Housing och Lantmäteriet.

 

– Det var mycket framgångsrikt. Självklart vill vi vara med även i fortsättningen och bidra med våra med vår kunskap och våra experter, säger Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson.

Att det handlar om samverkan och inte om bistånd i traditionell mening, betyder bland annat att Botswanas regering står för större delen av kostnaderna, och Sida en liten del.
Det nya avtalet sträcker sig ett år framåt, och ska hjälpa myndigheten ytterligare några steg framåt, bland annat när det gäller att bli bättre på tillgänglighet gentemot medborgarna, höja den tekniska kompetensen hos personalen, och få till stånd ändamålsenliga IT-system.

– Att vi har ett alltmer välfungerande fastighetssystem gynnar hela Botswanas ekonomi.
Vi har arbetat med Lantmäteriet under många år nu, det känns väldigt bra att kunna hålla er i handen, säger Thatho Raphaka , Permanent Secretary för Ministry of Land and Housing i Botswana.
– I slutänden handlar det om att förbättra villkoren för vanliga människor. Utan ett fungerande land management kan vi glömma allt vad samhällsutveckling heter, säger han.

Även Bengt Kjellson är nöjd med det mångåriga kamratskapet mellan myndigheterna:
– Ja, absolut. Botswana är en bra modell för utveckling i Afrika när det handlar om landadministration, något av ett showcase, säger han.


–Lantmäteriets tekniska kompetens och projektledarstil ger resultat, menar Thatho Raphaka , Permanent Secretary för Ministry of Land and Housing i Botswana, här med Bengt Kjellson, generaldirektör för Lantmäteriet.

 

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.