På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Hur tungt är det i fjällen?

Gravitationen är en av universums fundamentala krafter och det som gör att vi behåller fötterna på jorden. Kraften är inte konstant, eftersom jorden varken är likformig eller fullständigt rund, och värdet varierar. I Sverige är det Lantmäteriets enhet för geodesi som står för tyngdkraftmätningarna, i sommar bland annat i fjällvärldens mer svåråtkomliga delar.

Lantmäteriet kommer i augusti för fjärde året göra mätningar av tyngdkraft i de svenska fjällen, i syfte att förbättra geoidmodellen och därmed höjdmätning med GPS.  Årets mätningar har delats upp i tre resor i området mellan Ammarnäs och Sarek. Om vädret är gynnsamt beräknas 250 till 300 punkter kunna mätas in. De sista mätningarna i fjällen beräknas vara klara under hösten 2016.

Tuff miljö för noggrant arbete

– Mätpunkterna ligger med ungefär femkilometers avstånd och vid varje punkt mäts tyngdkraft med en relativ gravimeter. Position och höjd mäts med en GNSS-utrustning som i princip är en dyr och avancerad GPS-mottagare som är uppkopplad till SWEPOS Nätverks RTK-tjänst.

Vi dessa resor är vi två personer, en per mätinstrument för att korta väntetiden för helikoptern som normalt väntar med motorn i gång, säger Örjan Josefsson, Lantmäteriets enhet för Geodetisk infrastruktur.

– Vädret påverkar arbetet då helikoptern behöver fri sikt och moln kan gömma de högre liggande punkterna. Stark vind gör att gravimetern blir störd varför vi ofta blir stående på knä för att agera vindskydd. Klädseln varierar från t-shirt till allt du har med inklusive huva, halsduk och handskar, säger han.

Förutom vädret påverkas mätningarna även av GSM och Net-1 täckningen som är begränsad i fjällen. Utan täckning kan man inte ta emot RTK-korektioner och får ta till en långsammare metod för höjdmätningen vilket även innebär mer efterarbete och större osäkerhet.


Mätning av relativ tyngdkraft samt punktens plankoordinater och höjd. Den grå burken är gravimetern,"tyngdkraftsmätaren". Stången med antennen som Annika Fredriksson håller i är en avancerad GPS/GNSS-utrustning som inte är placerad på mätpunkten i detta fall. Platsen nära Singistugorna.
Foto: Örjan Josefsson.

Bättre precision i höjdmätning

Genom att mäta tyngdkraften och läget tillsammans med noggrann höjd kan man beräkna var den så kallade geoiden befinner sig. Geoiden är förenklat uttryckt havsytan under oss - om havet kunde rinna in där.

– När man pratar om höjder så är det oftast höjd över havet som menas eller mer precist höjden över geoiden. En geoidmodell behövs för att räkna om höjder mätta med GPS till höjder över havet och det är denna som förbättras av Lantmäteriets tyngdkraftsmätningar, konstaterar Örjan Josefsson.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.