På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Hitta rofyllda platser runt storstaden – bullerkartor visar var de finns

Stockholmarna ska få mer lugn och ro. Projektet Guide till tystnaden har tagit fram förenklade bullerkartor över rofyllda vandringar i naturområden.
– Vi vill lyfta värdet av tystnad för att folk ska må bra, säger ekolog Anna Edström på Stockholm Stad.

Foto på bullerkartan som visar utsnitt ur karta och ljudnivåer
Stockholm stads bullerkartor är enkelt uppbyggda för att allmänheten lättare ska ta dem till sig.

Under våren 2016 lanserades projektet Guide till tystnaden. Turister och stockholmare ska under självguidade former kunna ta sig bort från larmet på Gullmarsplan och Sveavägen till tysta platser. Elva naturområden runt om i Stockholm har var och en fått två promenadslingor kartlagda med vardera tre-fyra relativt tysta platser.

– Vi tänker att besökare som kanske inte lockas av insekter och gamla ekar kan lockas av detta. Vi vill nämligen få ut fler besökare till rofylld natur. Forskning har visat att vi mår bra av det, säger ekolog Anna Edström på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Anna Edström har själv testat många av stråken. Naturen är inte ny för henne, tidigare har hon rört sig där som ekolog många gånger. Men upplevelsen är något helt annat, när fokus ligger på att uppleva naturens ljud.

– Nu fick jag gå långsammare, fokusera mer på ljud som jag själv skapade eller som naturen gjorde. Det var avstressande och blev en mer personlig upplevelse i stil med mindfulness.

Pedagogiska bullerkartor

Initiativet kommer från konsulten Ulf Bohman, som tidigare har gjort ett liknande projekt i Sundbyberg.

– Han fick idén från ledarskapsutbildningar som han hade i fjällen i Jämtland där man skulle uppleva tystnaden. Men att hitta tystnaden i Jämtland var liksom dels ingen match, och dels kan inte alla åka till Jämtland. Så han ville hitta de tysta platserna i en storstad istället.

Från Stockholms stads sida har förutom Anna Edström även Miljöförvaltningens bullerexpert Magnus Lindqvist jobbat med projektet. Att Stockholm hoppade på samma sak som Sundbyberg kan förklaras med att staden, enligt Magnus Lindqvist, har en lång historia av att arbeta med ljudkvalitet i rekreationsmiljöer. Han har gjort bedömningen att de bullerkartor som Miljöförvaltningen redovisar i projektet är relevanta och tillförlitliga. Dessutom har staden samlat in mätdata genom åren som också använts som underlag. Konsulten Ulf Bohman har gjort kompletterande ljudmätningar som bekräftar att de angivna tysta platserna också varit relativt tysta i verkligheten. Kartorna är i sin tur byggda på ett enkelt och pedagogiskt vis, med inspiration från Oslo som kartlagt "stille områden" inom kommunen för att komma till bukt med bullerbelastning.

–Vanliga bullerkartor kan vara svåra att förstå, de kan vara indelade i många olika ljudnivåer och tidsperioder. Vi har valt att illustrera några få, relevanta ljudnivåer på kartan i tre olika röda nyanser.

Även vackra platser

Det innebär ljudnivåer i stil med "sovrumstyst", "en liten fors", "ett kraftigt regn". Alla dessa ljudnivåer ligger under 60 dBA, vilket motsvarar ett normalt samtal. Sovrumstyst är detsamma som 30 dBA.

– Stråken tar även hänsyn till vackra platser. Och dessa platser är inte nödvändigtvis de allra tystaste, för ska du ha det måste du kanske gå ned i en ravin och sitta bakom en sten.

För varje naturområde finns även orienteringskartor med textbeskrivningar för de rofyllda platserna. Från och med april finns guiderna tillgängliga som tryckta kartfoldrar och på stadens hemsida som pdf för egen utskrift.

– Vi ska också märka ut platserna på Google Maps. Som det är just nu finns det inga fysiska skyltar som markerar varken platserna eller stråken. Fast det kan mycket väl bli så i framtiden.

Foto på skog
Stockholm Stad vill få ut fler besökare till naturen.

Denna artikel har även publicerats i vår tidning Gränssnittet. Ta gärna en titt på det senaste numret.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.