På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Här vill svenskarna allra helst bo

Helst av allt vill svenskarna bo i villa, men var i Sverige vi vill bo skiljer sig kraftigt åt. Det visar en ny undersökning från Lantmäteriet.

Varannan svensk vill bo i villa medan en av fem föredrar bostadsrätt. Kampen mellan landsbygd och stad är däremot jämn. Fyra av tio säger sig helst vilja bo på landet, medan en lika stor andel väljer stadsbebyggelse.

Det råder även delade meningar om att bo i landets huvudstad. 22 procent av de tillfrågade säger att de allra helst vill bo i Stockholm medan 24 procent väljer bort staden helt. Utöver Stockholm är Västra Götaland (17 procent) och Skåne (12 procent) områden som toppar listan över de mest populära orterna. För norra Sverige ser det däremot dystrare ut. En av fyra svenskar kan inte tänka sig att bo i Norrbotten, jämfört med Skåne som en av tio uppger som den minst önskvärda platsen att bo på.

- Om människor ska ha möjlighet att välja var och på vilket sätt de vill bo är så det viktigt att värna om en fastighetsmarknad där aktörerna har tillgång till relevant information. Den här undersökningen kompletterar våra fakta om landets fastigheter och sätter dem i ett sammanhang som gör dem användbara som beslutsunderlag i samhällsbyggandet, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Många nöjda med hur de bor

Nio av tio svenskar är nöjda med sitt boende och bara fem procent vill byta bostad inom ett år. Alla har dock inte möjlighet att välja var de bor. 14 procent av svenskarna uppger att slumpen avgjorde val av boendet, medan en av fem säger att de inte har ekonomisk möjlighet att bo där de vill. Trots detta visar undersökningen att 95 procent av svenskarna är ganska eller väldigt nöjda med sitt boende.

Samtidigt uppger 29 procent av dem under 29 år att de äger ett eget boende. Och så många som en av fyra svenskar säger att de kan finansiera sin bostad helt på egen hand. Av dem som äger sitt boende har merparten (63 procent) inga planer på att sälja – endast fem procent av fastighetsägarna vill byta bostad det kommande året.

Andra resultat från undersökningen:

  • 51 procent vill bo i villa, 20 procent i bostadsrätt, 15 procent på en gård, 6 procent i hyresrätt och 4 procent i radhus.
  • Varannan uppger att de har ekonomiska möjligheter att bo där de vill med hjälp av banklån.
  • 95 procent av svenskarna är ganska eller väldigt nöjda med sitt boende.
  • 57 procent av kvinnorna är väldigt nöjda med sitt boende, mot 45 procent bland männen.
  • I framtiden vill svenskarna köpa en bostad i Stockholm (22%), Västra Götaland (18%) och Skåne (13%).

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av TNS Sifo på uppdrag av Lantmäteriet. Målgruppen för undersökningen är svenska allmänheten 16-79 år. Sammanlagt har 1105 intervjuer genomförts i TNS Sifos webbpanel under perioden 17 februari – 22 februari 2015.

Läs hela undersökningen om fastigheter och boende (pdf)

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.