På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Goda relationer är grunden för resultat

En blåljuskarta för att rädda liv och egendom. Men också dagliga kontakter med kommuner för att se till att Lantmäteriets data hamnar rätt och kan stötta samhällsbyggnadsprocesser. Det är några av de saker Sven Vasseur, regional geodatasamordnare, har på sitt bord.


Sven Vasseur.

– Jag tror att människor mår bra av att optimera sin energi. Mitt jobb handlar mycket om att nå resultat och det passar mig. Jag får ägna mig åt saker som är både engagerande och roliga, säger han.

Lantmäteriet är en myndighet med högt förtroendekapital. Därför finns en stark förväntan på att vi ska "fixa" saker, menar Sven Vasseur.

– Vi har historiskt alltid haft en viktig samordningsroll när det gäller geografisk information och fastighetsinformation, vilket också tydligt framgår av vårt regleringsbrev. Som regionala geodatasamordnare fungerar vi som kontaktyta mot användare, och där är kommunerna de vi mest interagerar med. I allmänhetens perspektiv representerar vi också Lantmäteriet i stort – inte bara geodata – och därför hanterar vi i viss mån även frågor som handlar om fastighetsbildning, säger han.

Samhällsnytta till max

Sveriges kommuner behöver de geodata Lantmäteriet producerar, och detsamma gäller omvänt. I Sven Vasseurs fall handlar det om kommunerna i Uppsala respektive Örebro län.

– Vi är också i ständig kontakt med andra myndigheter och privata aktörer som fungerar som underleverantörer till dessa. Ofta sker arbete i projektform, just nu deltar jag i projektgruppen som ska ta fram en harmoniserad blåljuskarta.

Grunden för allt är att se till att vår egen och andras information leder till så mycket samhällsnytta som möjligt. Det innebär att Sven Vasseur är engagerad i branschorganisationen ULI Geoforum, diverse GIS-föreningar samt bistår Länsstyrelser som har behov av geodata.

Relationer är grunden

Hur blir man en bra geodatasamordnare?

–För att genomföra affärer måste man träffa mycket folk. Relationer är viktiga, konstaterar han och tillägger:

– Vi som är geodatasamordnare kommer från många olika bakgrunder. Jag ser bara fördelar med det. En del är förrättningslantmätare i grunden, en del militärer, mätningsingenjörer, geovetare eller naturgeografer.

Sven Vasseur är teknisk lantmätare utbildad på KTH.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.