På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Georgisk delegation besökte Lantmäteriet i Uddevalla

Svensk förvaltning är bland de bästa i världen, därför har vi också från Sveriges sida en ganska omfattande tjänsteexport till en rad länder. Sedan många år har Lantmäteriet ett samarbete med Georgiens register- och kartmyndighet, National Agency of Public Registry (NAPR). Just nu är Lantmäteriet involverat i projektet ”Confidence in Georgia”. Som ett led i projektarbetet genomförde en delegation på tio personer från Georgien under oktober månad ett fyra dagar långt studiebesök vid Lantmäteriets kontor i Uddevalla.

Huvudsyftet med studiebesöket var att visa upp Lantmäteriets verksamhetsområden inom fastighetsinskrivning och fastighetsbildning, som har anknytning till de processer som man vill utveckla och förbättra i projektet. Georgien har under de senaste 20 åren byggt upp sin verksamhet för fastighetsbildning och ett system för registrering av fastigheter.


En delegation från National Agency of Public i Georgien har under fyra dagar varit
på studiebesök vid Lantmäteriets kontor I Uddevalla. Längst till höger i bild står
Caroline Chatton chef för fastighetsinskrivningens enhet Väst.

Mät- och kartprocessen extra intressant

Besökarna fick se hur vi jobbar med fastighetsbildning och vilka åtgärder som finns för om- och nybildning av fastigheter och rättigheter i Sverige. De fick även möjlighet att rent praktiskt följa ett förrättningsärende med sammanträde och inmätning av nya gränser på Malmön.

– Georgierna var särskilt intresserad av mät- och kartprocessen där det svenska systemet skiljer sig från georgiskt lantmäteri och NAPR. I Georgien levererar privata lantmätare indata och karta, berättar, Oskar Nilsson Fastighetsbildning i Uddevalla.

Studerade fastighetsinskrivningens processer

När det gäller fastighetsinskrivning fick georgierna bland annat ta del av hur Lantmäteriet arbetar med ledning och styrning. Fastighetsinskrivningens jurister höll ett pass om svenska lagfartssammanträden. Besökarna fick även en demonstration av hur Lantmäteriets handläggningsstöd fungerar.

Dubbel nytta

– Vi upplevde alla ett stort engagemang hos besökarna från Georgien. De ställde många frågor och var extra nyfikna på de saker som skiljer oss åt. Men det var inte bara vi som hade något att lära dem utan Georgien har kommit betydligt längre än oss inom vissa områden. Ändra lagar går exempelvis betydligt snabbare där, säger Caroline Chatton, Fastighetsinskrivning i Uddevalla.


Georgierna fick bland annat se fastighetsbildningsprocessen ute i fält,
från vänster syns Irakli Lejava, Shota Meishvili, Ketevan Zaalishvili och
Gunnar Niklasson, lantmäteriingenjör i Bengtsfors.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.