På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodatastandarder tillgängliggörs kostnadsfritt

Lantmäteriet och SIS, Swedish Standards Institute har slutit ett nytt avtal som innebär att alla svenska geodatastandarder och -handböcker samt de mest efterfrågade ISO-standarderna inom geodataområdet kan laddas ner utan kostnad av företag, myndigheter och organisationer som är verksamma inom Sverige. De blir tillgängliga stegvis med start i februari 2017.

Geodata är en viktig del i vardagen för de allra flesta av oss. Geodata - som till exempel kartor, flygbilder och annan lägesbunden information - är ofta nödvändiga för att kunna beskriva och förstå annan information. Geodata utgör därför ofta basen i appar, e-tjänster och handläggningsstöd.

– För att alla aktörer ska kunna arbeta effektivt och med gemensamma underlag och utbyte av harmoniserade data inom exempelvis samhällsbyggnad, klimatanpassning och utveckling av e-förvaltning är standardisering avgörande, säger Agneta Engberg, chef för Standarder och specifikationer på Lantmäteriets Geodatadivision.

Ett femtiotal standarder blir fria

Det finns en rad stora geodataaktörer i Sverige. Till dem räknas alla kommuner, ett flertal statliga myndigheter och en rad privata företag. Ofta producerar de egna geodata och de använder också andras data i stor utsträckning.

Användningen av standarder släpar dock efter på geodataområdet och det leder till att geodata från olika aktörer kan vara svåra att kombinera. Lantmäteriet har därför inlett ett särskilt samarbete med SIS som genom ett unikt avtal gör geodatastandarderna kostnadsfria. Det handlar om ett femtiotal standarder: samtliga nationella standarder och handböcker inklusive en "topp 20"-lista med internationella standarder, mestadels ISO.

– Vi är mycket glada för detta nya samarbete eftersom vi har som mål att fler verksamheter i Sverige ska använda standarder. Vi hoppas att detta bidrar till en bättre samsyn och infrastruktur på geodataområdet, säger Christer Jangel, försäljningschef för standarder på SIS.

I linje med nationella geodatastrategin

– Genom att öppna upp för bättre tillgänglighet till geodatastandarderna främjar Lantmäteriet användningen av dessa och tar samtidigt ansvar i sin roll som nationell samordnare inom geodataområdet. Åtgärden gagnar ytterst den nationella infrastrukturen för geodata, säger Anders Sandin, chef för Geodatadivisionen, Lantmäteriet.

Att geodatastandarderna blir kostnadsfria ligger i linje med den nationella geodatastrategin. Den har tagits fram för att öka nyttan av geodata i Sverige och den redogör för hur geodata kan bidra med lösningar till flera stora samhällsutmaningar.

– Vägen till att uppfylla ett av de fyra målen i den nationella geodatastrategin underlättas nu. Målet handlar om att geodata ska vara användbara och har som delmål att "Säkerställa att offentliga geodata kan tillgängliggöras enligt öppna nationella och internationella standarder och referenssystem och verka för att även privata geodata tillgängliggörs enligt öppna standarder", säger Anders Sandin.

Information om hur du får tillgång till kostnadsfria geodatastandarder (nytt fönster).

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.