På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodata.se och Geodataportalen möter våren med nytt fräscht utseende

I början av maj möts du av ett nytt utseende när du besöker geodata.se och Geodataportalen. Syftet med förändringen har varit att möta användarnas behov av enkel tillgång till aktuell information.

Arbetet har genomförts med stöd av en referensgrupp bestående av bland annat myndigheter, kommuner, privata företagare och universitet.

Geodata.se

Den nya webben är uppbyggd i sju huvudingångar: Använda, Dela, Om, Styrande, Lära, Kontakt och Senaste. Syftet med det nya utseendet är att göra det enklare för dig som användare att hitta.

geodata.se hittar du information om den nationella geodatastrategin, beskrivningar av den nationella infrastrukturen för geodata, hur du får tillgång till och kan använda geodata samt ingången till Geodataportalen. Webbplatsen har anpassats för läsplatta och smartphone.

Geodataportalen

Även Geodataportalen erbjuder ett nytt och moderniserat gränssnitt. Funktionaliteten är i huvudsak densamma som tidigare. Portalen erbjuder en enkel och en mer avancerad vy för sökning av datamängder och tjänster. På startsidan får du som användare även ta del av fem exempel på datasamlingar som är tillrättalagda för olika tillämpningsområden, där du på kartan kan se vilka geodata som har används.

Geodataportalen är en nationell ingång till geodata och tjänster, där du på ett enkelt och samlat sätt kan nå många organisationers tjänster och geodata. Portalen kan ses som ett nav i den infrastruktur av geodata, webbtjänster och metadata som finns i Sverige. Geodataportalen är även Sveriges koppling till den europeiska geodataportalen.
Geodataportalen är anpassad för läsplatta.

Vad tycker du om de omgjorda webbplatserna? Maila gärna geodatasekretariatet@lm.se och berätta för oss.

Dela den här sidan med andra

Spridningstillstånd

Ska du filma eller fotografera från drönare?

Tänk på att du fortfarande behöver spridningstillstånd för att sprida bilder och filmer tagna från luften.

Läs mer och ansök

Digitalt först

Smartare samhällsbyggnadsprocess

Se resultatet från Society hack i Almedalen där deltagarna tog sig an utmaningar kring Digitalt först.

Lantmäteriet i Almedalen 2017

Svensk geoprocess

Geodataspecifikationer på remiss

Från 15 juni till 15 september kan du lämna synpunkter på dokumenten.

Läs nyheten

Kartor

Skriv ut din egen kartbok!

Zooma, panorera, ladda hem och skriv ut din egen kartbok i skala 1:50 000.

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Är det fortfarande aktuellt?
Då kan inskrivningen behöva förnyas senast 2018. Officialservitut berörs ej.

Läs mer