På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodata.se och Geodataportalen möter våren med nytt fräscht utseende

I början av maj möts du av ett nytt utseende när du besöker geodata.se och Geodataportalen. Syftet med förändringen har varit att möta användarnas behov av enkel tillgång till aktuell information.

Arbetet har genomförts med stöd av en referensgrupp bestående av bland annat myndigheter, kommuner, privata företagare och universitet.

Geodata.se

Den nya webben är uppbyggd i sju huvudingångar: Använda, Dela, Om, Styrande, Lära, Kontakt och Senaste. Syftet med det nya utseendet är att göra det enklare för dig som användare att hitta.

geodata.se hittar du information om den nationella geodatastrategin, beskrivningar av den nationella infrastrukturen för geodata, hur du får tillgång till och kan använda geodata samt ingången till Geodataportalen. Webbplatsen har anpassats för läsplatta och smartphone.

Geodataportalen

Även Geodataportalen erbjuder ett nytt och moderniserat gränssnitt. Funktionaliteten är i huvudsak densamma som tidigare. Portalen erbjuder en enkel och en mer avancerad vy för sökning av datamängder och tjänster. På startsidan får du som användare även ta del av fem exempel på datasamlingar som är tillrättalagda för olika tillämpningsområden, där du på kartan kan se vilka geodata som har används.

Geodataportalen är en nationell ingång till geodata och tjänster, där du på ett enkelt och samlat sätt kan nå många organisationers tjänster och geodata. Portalen kan ses som ett nav i den infrastruktur av geodata, webbtjänster och metadata som finns i Sverige. Geodataportalen är även Sveriges koppling till den europeiska geodataportalen.
Geodataportalen är anpassad för läsplatta.

Vad tycker du om de omgjorda webbplatserna? Maila gärna geodatasekretariatet@lm.se och berätta för oss.

Dela den här sidan med andra

Fastigheter

Upphävande av förordnande enligt plan- och bygglagen, PBL

Har du fått brev från oss gällande en ändring i Plan- och bygglagen? Vill du veta vad det innebär för dig?

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Kartor

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss!

Anmäl fel i karta

Öppna data

Ladda ner historiska ortofoton gratis

Nu släpper vi ett rikstäckande lager av historiska ortofoton som öppna data.

Ladda ner bilderna