På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Gävles högskolestudenter rankar Lantmäteriet högt

Lantmäteriet kommer i topp när högskoleingenjörerna på högskolan i Gävle rankar sina drömarbetsplatser. För lantmätarstudenten Helene Berglund blir det också den framtida arbetsplatsen. – Jag är jätteglad över att få den här chansen.

Helene BerglundI dagarna är Helene Berglund i sluttampen av examensarbetet men hinner ändå göra en avstickare till Lantmäterigatan i Gävle. Det är här som hon kommer att arbeta från 1 september, närmare bestämt på division Fastighetsbildning. Då har hon avslutat den treåriga lantmätarutbildningen med teknisk inriktning på Högskolan i Gävle.

Men för Helene är Lantmäteriet ingen obekant arbetsplats. Redan sommaren 2013, efter det första utbildningsåret, hade hon praktik på kontoret i Hudiksvall. Förra sommaren var hon på Fastighetsbildning i Gävle. Sedan i slutet av förra året har hon dessutom varit anställd per timme och hoppat in vid behov, parallellt med utbildningen.

Därför vet hon också att hon kommer att trivas med sitt nya jobb.

– Det blir säkert nya, mer avancerade arbetsuppgifter nu. Men jag vet var jag ska gå, säger Helene med ett skratt. 

De flesta får jobb direkt efter utbildningen

Bland studenterna på Högskolan i Gävle är det inte bara Helene Berglund som har Lantmäteriet som en önskearbetsplats. Företagsbarometern 2015 visar att myndigheten ligger i topp när högskoleingenjörerna i Gävle rankar de ideala arbetsgivarna.

Att Lantmäteriets huvudkontor ligger i Gävle och har goda kontakter med lantmätarutbildningen i Gävle spelar sannolikt in.

Likaså att studenterna har goda möjligheter till jobb efter utbildning. Det menar Stig-Göran Mårtensson, utbildningsledare på Lantmätarprogrammet i Gävle:

– Ja, absolut. Nästan alla hos oss har jobb innan de går ut, säger han.

Han har inga exakta uppgifter om hur många av studenterna som går till Lantmäteriet efter examen men har en känsla. På lantmätarprogrammet finns dels en ekonomisk/juridisk inriktning, dels en teknisk inriktning. I år är det omkring 20-25 studenter som går ut från vardera inriktning.

– På den tekniska inriktningen är strömningen till Lantmäteriet inte så stor av förklarliga skäl. Men bland de studenter som går den ekonomisk/juridiska inriktningen så skulle jag säga att så gott som 90 procent hamnar på Lantmäteriet direkt efter utbildning, säger Stig-Göran Mårtensson. 

Vill ha balans mellan arbete och fritid

Företagsbarometern undersöker inte bara vilka arbetsgivare som finns på studenternas önskelista utan även vad studenterna värdesätter i sin framtida karriär.

Balans mellan arbete och fritid kommer på första plats. Även att vara hängiven en god sak eller känna att man tjänar ett högre syfte är viktiga mål.

Det är något som Helene Berglund kan hålla med om. Det som lockade henne till lantmätarutbildningen var att få ett varierande arbete och hon har stora förhoppningar inför jobbet på Lantmäteriet:

– Det är att få kompetensutveckling inom yrket men även att utvecklas på det personliga planet genom att komma in på en arbetsplats och lära känna nya människor.

 

Fakta/Företagsbarometern
  • Landets civilingenjörsstudenter rankar Google som den mest attraktiva arbetsgivaren. Sweco kommer på plats nummer 2 och IKEA på nummer 3. Lantmäteriet hamnar på plats 81 vilket är ett kliv upp från plats 90 i fjol.
  • Högskoleingenjörsstudenterna har Skanska, IKEA och Google som drömarbetsgivare. Lantmäteriet klättrar till plats 29 från fjolårets placering som var 32.
  • Att uppnå en balans mellan arbete och privatliv är det viktigaste karriärmålet för studenterna. Det är inte lika populärt att vara teknisk expert eller specialist. Inte heller att leda eller vara chef över andra rankas högt.
  • 5 332 civilingenjörsstudenter och 2 241 högskoleingenjörsstudenter har ingått i undersökningen.

Källa: Universums Företagsbarometer 2015

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.