På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Framsteg för svensk fastighetsregistrering

Sverige har klättrat från plats 21 till 18 på Världsbankens lista när det gäller registrering av fastigheter i den årliga undersökningen ”Doing Business”. Världsbanken jämför i undersökningen hur 189 ekonomier har utvecklats inom ett antal samhällsviktiga områden som exempelvis hur lätt det är att starta företag, få krediter, registrera egendom, få byggnadslov och bedriva handel över gränserna. 

– Den främsta orsaken till att Sverige har klättrat på rankinglistan när det gäller registrering av fastigheter är att handläggningstiden har minskat jämfört med föregående år. I undersökningen kommenteras också att vi har bytt handläggningssystem vilket innebär en effektivare och snabbare handläggning, säger Dennis Lindén, tillförordnad chef för Lantmäteriets Fastighetsinskrivning i Mora.

Undersökningen har genomförts sedan 2004 och när det gäller registrering av fastigheter jämför man tid, kostnad samt antalet processer som behövs för att överföra en fastighet till en ny ägare.

Georgien i topp

Georgien ligger i topp på rankinglistan. Lantmäteriet har i allra högsta grad varit involverat i arbetet med att bygga upp verksamheten för fastighetsinskrivning i Georgien.

– Vi har haft ett projekt med vår georgiska systermyndighet NAPR mellan 2008-2012. Innan det hade vi ett projekt genom Swedesurvey mellan 2005-2008.  Genom projekten har vi bidragit till att bygga kapacitet, som exempelvis kompetens och erfarenhet, som innebär att de har kunnat utveckla sin verksamhet och organisation, säger Mats Snäll, utvecklingschef Lantmäteriets Fastighetsinskrivning.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.