På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Fortsatt stark utveckling för småhus

Lantmäteriet märker en kraftig ökning av antalet försäljningar och nybildade fastigheter under det andra kvartalet 2016. Samtidigt har tillväxttakten för inteckningar nått nya höjder.

Det såldes 18 procent fler småhus under andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året, samtidigt har priserna på småhus ökat med ett genomsnitt på tio procent. Även antalet nybildade fastigheter har ökat, 16 procent fler fastigheter har bildats under andra kvartalet 2016 jämfört med samma period 2015. Jämfört med juni 2015 har dessutom inteckningarna, d.v.s. belåningar på fastigheter, ökat med 282 miljarder kronor eller 5,9 procent.

- Antalet inteckningar på fastigheter fortsätter att öka, och under årets första halvår märker vi även ett ökat tempo. Det vi ser nu är den största procentuella ökningen sedan 2008, säger Dennis Lindén, ekonomichef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

De län där inteckningsbeloppen har ökat mest är inte oväntat de som innehåller landets största kommuner. Stockholms län har störst ökning, 23 miljoner kronor, medan Blekinge är det län där inteckningarna har minst ökning, 55 miljoner kronor.

Het marknad trots amorteringskrav

Sammanlagt har det sålts 17 000 fastigheter under årets andra kvartal. Flest, 2 618 stycken, såldes i Västra Götalands län. Lägst antal sålda småhus, 149 stycken, såldes i Gotlands län. Enligt Lantmäteriets sammanställningar har även andelen nybildade fastigheter ökat. 8 373 stycken nybildade fastigheter har tillkommit, även här står Västra Götaland för störst antal, 1 339 stycken. I Blekinge nybildades lägst antal, 77 stycken.

- Fastighetsmarknaden är fortsatt het, den uppåtgående trenden håller i sig och vi kan ännu inte se någon avmattning. Varken amorteringskrav eller det ökade utbudet av fastigheter har påverkat utvecklingen, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Stark prisutveckling i hela landet

Under årets andra kvartal har samtliga län i Sverige haft en positiv prisutveckling. Utvecklingen har varit stark runtom i landet, med en särskilt stark uppgång för Stockholms län där medelpriset ökade med 16 procent jämfört med samma period 2015. Även i Dalarna, Örebro och Jämtland har medelpriserna ökat med tolv procent. Prisutvecklingen har varit svagast i Norrbottens, Östergötlands och Värmlands län där medelpriset har ökat med sju, sex respektive två procent.

Om Fastighetsregistret
Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret, ger ut fakta och grafik kvartalsvis över Sveriges småhusmarknad, det vill säga villor, radhus och kedjehus med äganderätt för permanentboende.

Ta del av Fastighetsfakta

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.