På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Fortsatt stark utveckling av fastighetsmarknaden i Sverige

Sveriges småhusmarknad har haft en stark utveckling fram till slutet av årets tredje kvartal. Det är inte bara priserna som ökar, Lantmäteriet märker också en stark ökning av antalet försäljningar och nybildade fastigheter.

HusLantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret, ger ut fakta och grafik kvartalsvis över Sveriges småhusmarknad, det vill säga villor, radhus och kedjehus med äganderätt för permanentboende. Jämfört med samma period 2014 har priserna på småhus för permanentboende ökat med tio procent och antalet försäljningar har gått upp åtta procent. Dessutom har antalet nybildade fastigheter ökat med 13 procent.

- Vår statistik visar att utvecklingen på fastighetsmarknaden har varit fortsatt stark när det gäller parametrarna pris, antal nybildningar och antal försäljningar. Utvecklingen är stark runtom i landet, men vi ser en särskilt stark prisutveckling för länen Stockholm och Örebro och en stark försäljningsökning i Södermanland och Västmanland. Kronoberg är ett av länen som håller starkast utveckling i samtliga parametrar. Blekinge län tillhör en av de svalare marknaderna, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Under årets tredje kvartal såldes åtta procent fler småhus för permanentboende i Sverige jämfört med samma period förra året. Den största ökningen av sålda småhus skedde i Västmanlands län, följt av Södermanland och Örebro. Den största minskningen stod Gotlands län för, där minskade försäljningen med 17 procent.

Antal nybildade fastigheter ökar med 13 procent

Lantmäteriets sammanställning visar också en ökning av antalet nybildade fastigheter för permanentboende i landet. Sammanlagt har 10 797 fastigheter nybildats i Sverige. Motsvarande siffra för samma tidpunkt förra året var 9 576. Flest fastigheter nybildades i Västra Götalands län, men den största ökningen går att se i Kronobergs län. Där ökade antalet nybildningar med 136 procent jämfört med i fjol.

Den största minskningen av nybildade fastigheter syns i länen Västmanland, Dalarna och Blekinge, där antalet nybildningar har backat med 12, 24 respektive 37 procent.

Huspriserna har ökat med tio procent i riket

Av Lantmäteriets sammanställning framgår att 20 av Sveriges 21 län har haft en positiv prisutveckling på småhus fram till tredje kvartalet 2015 jämfört med samma period förra året. Starkast prisutveckling har man haft i Stockholm, där priserna stigit med 15 procent jämfört med samma period 2014. Svagast har utvecklingen varit i Blekinge, där priserna sjunkit med en procent.

För mer information om Lantmäteriets statistiksammanställning, ladda ner rapporten Fastighetsfakta Q3:2015 här.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.