På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Fortsatt stark prisutveckling för småhus i Sverige

Sveriges småhusmarknad har haft en fortsatt stark prisutveckling under andra kvartalet 2015. Störst prisutveckling syns i Gävleborgs län följt av Stockholm, Örebro och Norrbotten. Svagast prisutveckling har Dalarnas län haft med en nedgång på tre procent. Det visar ny statistik från Lantmäteriet.

Hetaste och kallaste marknaderna senaste kvartaletLantmäteriet ger kvartalsvis ut fakta och grafik som beskriver utvecklingen för Sveriges småhusmarknad som består av villor, radhus och kedjehus med äganderätt för permanentboende.

För hela landet har priserna på småhus för permanentboende ökat med två procent jämfört med första kvartalet i år, och jämfört med samma period förra året syns en ökning på åtta procent.

Störst regional prisutveckling på småhus för permanentboende under årets andra kvartal syns i Gävleborgs län, med en prisökning Västernorrlands på åtta procent. En kraftig prisutveckling har även skett i län med en ökning på sju procent, och i Örebro län med en prisökning på sex procent. Dalarnas län har backat tre procent och i Blekinges och Skånes län har prisutvecklingen legat still. Gotlands län, som hade en stark prisutveckling under 2014, ökar med endast en procent jämfört med första kvartalet 2015.

- Prisutvecklingen fortsätter att vara stark runtom i landet med en extra stark ökning i Gävleborg, Västernorrland och Örebro och Norrbotten där prisökningen ligger på mellan sex och åtta procent. Den enda nedgången i pris ser vi i Dalarna som minskar med tre procent jämfört med årets första kvartal, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Stor ökning jämfört med förra året

Störst regional prisutveckling jämfört med samma period 2014 har även den skett i Gävleborgs län, plus 14 procent. På andraplats kommer Stockholms, Örebros och Norrbottens län med en prisökning på 12 procent. Trea är Östergötlands och Västerbottens län med en prisuppgång på 11 procent. Den enda negativa prisutvecklingen jämfört med förra årets andra kvartal står Gotlands län för med en minskning på 1 procent.

Se grafik för senaste kvartalet 2015 (pdf)

Se grafik för senaste året 2014-2015 (pdf)

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.