På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Förnyat uppdrag i Georgien

Lantmäteriet kommer att stödja Georgiens register- och kartmyndighet, National Agency of Public Registry (NAPR) med experthjälp under en 40-månaders period med start nu i höst. Stödet handlar om strategisk hjälp med att vidareutveckla informationstjänster.

Informationen som myndigheten samlar in och förvaltar ska kunna göras tillgängliga över myndighets- och organisationsgränser och dessutom ska informationskvalitén stärkas. Det Sida-finansierade uppdraget kommer också att fokusera på standardiseringsfrågor och tillhandahållandefrågor.

Lantmäteriets samarbete med NAPR inleddes redan 2005 och har pågått i omgångar. Tidigare har Lantmäteriet bland annat hjälp till med att bygga upp landets fastighetsregister, skapat tjänster och samhällsservice inom området samt utvecklat välfungerande IT-system.

– Det känns verkligen roligt att få dela med sig av vår kompetens och hjälpa Georgiens motsvarighet till Lantmäteriet att fortsätta utvecklas och bli betydelsefull både på hemmaplan och internationellt, säger Mats Snäll som är utvecklingschef vid Lantmäteriets inskrivningsverksamhet och projektledare för Lantmäteriets insats i Georgien.

Framgångsrik utveckling

Georgien har inom vissa delar kommit mycket långt i sin utveckling. Förra året toppade Georgien Världsbankens rankningslista för fastighetsinskrivningsområdet

– De har varit framgångsrika i sin utveckling genom att vara ambitiösa och öppna för att använda andras erfarenheter och skapa sina egna lösningar. Samtidigt har de tjänat många års utveckling på att ta hjälp utifrån och genom att de inte haft så många gamla system eller processer att ta hand om. De har kunnat skapa nya system direkt, säger Mats Snäll och fortsätter:

–Landet har på kort tid gått från ett läge med total oordning, planekonomi och icke demokrati till ett samhälle med god ordning, stark demokratisk utveckling och bra samhällssystem och offentlig service. Vi har i princip funnits med under hela denna utvecklingsperiod som startade 2003 med den rosenrevolution som inleddes då, säger Mats Snäll.

Berg norr om Tblisi
Dessa berg finns i trakten kring Dusheti norr om Tbilisi upp mot Kaukasus. Foto: Mats Snäll

Aktiv inom fem olika delprojekt

Lantmäteriet kommer att stötta och bidra med kompetens i fem av totalt åtta olika arbetsområden. De fem områdena är:

Leda och styra/Datadelning/Geodesi, kartframställning och adresser/Informationskvalité, statistik och fastighetsvärdering/IT-utveckling.

– Vi är just nu i en fas där vi tittar efter lämpliga projektdeltagare och ska bilda arbetsteam som kan bidra med sin kompetens inom olika arbetsområden, säger Mats Snäll. Motsvarande arbetsteam etableras i Georgien.

Strategisk placering

– Georgierna vill lära mer om informationens olika komponenter som exempelvis adresser och om standardiseringsarbete. Georgien är strategiskt placerat med en liten del i Europa och resten i Asien. De vill närma sig Europa. Deras informationsinsamling är välutvecklad i huvudstaden Tbilisi. Nu vill de täcka in hela landet och hämta information även från landsbygden och då är det exempelvis viktigt med standarder, säger Mats Snäll.

NAPR har inte någon egen fastighetsbildningsverksamhet, det området sköts av privata aktörer. Även fastighetsinskrivningsverksamheten är lite annorlunda jämfört med Sverige då man har en "front office registration" inom en annan myndighet. Däremot har den georgiska myndigheten i likhet med Lantmäteriet ett ansvar för att besluta, förvalta och tillhandahålla informationen.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.