På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

För Kristina finns bara en väg framåt

Produktionssamordnare Kristina Widborg Ahlstrand har ett tufft uppdrag. Kötiderna inom fastighetsbildningen ska minska, ärenden ska hanteras enhetligt och behöver inte med nödvändighet handläggas på närmaste kontor. Att det nya arbetssättet har rört om en del i grytorna är Kristina inte förvånad över.
–Jag tyckte också att internet var läskigt när det kom.

Det säger hon helt utan ironi. Kristina Widborg Ahlstrand tyckte själv att nyheten om att internet, ett globalt nät där information och pengar kunde föras utan kontroll fritt i luften var skrämmande, idag är det helt naturligt. Kristina är fullt medveten om att förändringar och nya arbetssätt kan uppfattas som obehagliga. Det är hon ödmjuk inför och är därför imponerad över att allt har fungerat så bra som det har gjort sedan årsskiftet då startskottet gick för produktionsutjämningen.

–Det har hänt mycket. Vi har fått fart på gamla ärenden i stor omfattning men vi är naturligtvis inte färdiga, säger Kristina vars roll är bland annat att belysa helheten och driva på och samtidigt vara ett stöd ur ett nationellt perspektiv.

Ärenden fördelas mellan kontor

Det som produktionsutjämningen handlar om är att ärenden ska genomföras på ett likvärdigt sätt och att leveranstiden över landet ska vara lika lång. Det ska inte spela någon roll var sakägaren har sin fastighet, leveranstiden ska vara lika lång och det ska gå att känna igen hanteringen.

Idag kan ett likvärdigt ärende från ansökan till beslut på vissa håll i landet ta några månader medan det på andra kan ta flera år. Det innebär att ärenden måste fördelas till andra kontor när trycket på vissa orter blir för stort.

Kristina Widborg Ahlstrand och hundarna Roy och Bison.
Kristina har sex draghundar som familjen åker skidor och släde med. Här är hon tillsammans med Roy och Bison.

Enhetlig hantering

För medarbetare och sakägare som har varit vana med att jobba öga mot öga med varandra så kan det vara jobbigt när ärendet rör ett helt annat geografiskt område. Men med teknikens hjälp underlättas möten och kontakter och avstånden minskar.

Det som utjämningen handlar om är att oavsett vilket kontor man besöker som sökande så ska man mötas av en enhetlig hantering och leveranstid, vilket innebär att kontoren ska hjälpa varandra vid toppar. Exempelvis kan äldre ärenden avslutas genom att de flyttas till kontor där man har ärenden med nyare ankomsttid.

Till att börja med innebär det att den kortaste leveranstiden ökar men på lång sikt kommer detta att utjämnas över landet och innebära att det bli enhetligt och lika leveranstider för samma typ av ärenden.

–På så sätt kommer vi med stolthet kunna säga att vi hanterar ärenden som inkommit x datum och har x månader i leveranstid. Men först måste vi rensa upp det vi har bakom oss.

Vad blir nästa steg?

Kristina nämner pilotprojektet "En väg in" i region Norr som redan har påbörjats. All inkommande post går till ett kontor i Härnösand där den tas om hand. Nya ansökningar, kompletteringar och övriga frågor hamnar direkt i ärendehanteringsstödet Trossen.

–Det här är ett sätt att slippa hantera posten på kontoren och att hanteringen blir enhetlig. Som vi tidigare har haft det i landet har det varit 70 kontor som har haft 70 olika sätt att ta hand om posten och göra olika bedömningar.

Även om det är ett försök så tror Kristina att målet är att skala upp det och införa "En väg in" fullt ut över hela landet.

En hel del resor

När Kristina talar om hur arbetet går till på kontoren så är det dels genom egen erfarenhet, dels genom alla besök hon gjort det senaste halvåret.

Hon har jobbat inom Lantmäteriet sedan 2008, började som förrättningslantmätare i Strömsund och senare som funktionschef för kontoren Strömsund och Sollefteå och från 1 februari i år som nationell produktionssamordnare.

Samma dag som vi talas vid stängs kontoret i Strömsund och Kristina får sin bas i Östersund (17 mil enkel resa från hemmet!). Det blir en hel del resor när hon besöker kontoren i landet och hon försöker att samla dem till varannan vecka.

Utsikt över Tåsjön.
Den här utsikten över Tåsjön har Kristina där hon bor i Kyrktåsjö, Jämtland.

Orädd och målinriktad

När hon får frågan om vilka egenskaper hon tror lett till att hon fått uppdraget som produktionssamordnare så skrattar hon:

–Det kanske är min orädsla, att jag av någon anledning och ibland lite naivt kastar mig in i saker med huvudet före.

Hon är också målinriktad och vill hitta lösningar. Rädd för att ta konflikter är hon inte heller, kanske är det för att hon vet att de negativa reaktionerna ofta bottnar i en rädsla för förändringar. Samt att hon är övertygad om att det nya arbetssättet är rätt väg att gå.

- Jag hoppas att vi når ända fram nu, säger Kristina.

Fakta  
Namn: Kristina Widborg Ahlstrand
Ålder: 54 år
Yrke: Nationell produktionssamordnare, fastighetsbildning Lantmäteriet
Bor: Kyrktåsjö i Strömsunds kommun, Jämtlands län.
Familj: Gift, tre vuxna barn.
Intressen: Skidåkning, vara ute i naturen. Går gärna på toppjakt helst med skidor. Har sex draghundar som vi åker skidor och släde med. Försöker hinna med umgänge med familj och vänner.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.