På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Fokus kring digitala detaljplaner inleder 2017

I arbetet med ”Digitalt först – för en smartare samhällsbyggnadsprocess” får Lantmäteriet nu ett tilläggsuppdrag av regeringen. Det är att under första halvåret 2017 fokusera på området runt digitala detaljplaner. Arbetet rivstartar med en workshop tillsammans med kommuner redan i slutet av januari.

Foto på Malin Klintborg
Malin Klintborg

- Workshopen är för att skapa en gemensam bild av vilka informationsmängder det faktiskt är som ingår i processen kring detaljplaner, säger Malin Klintborg som är uppdragsledare för Digitalt först.

- Syftet är att få djup insikt kring problem och hinder för att informationen ska kunna flöda digitalt och obrutet.

I tilläggsuppdraget sägs också att Lantmäteriet ska utreda behovet av att genom föreskrifter reglera vilken standard som ska gälla för informationen i en grundkarta till detaljplan – för att göra det enklare att utbyta informationen digitalt.

Nationell databas för detaljplaner?

Lantmäteriet ska komma med förslag på hur en författningsreglering av sådana krav kan utformas. Även Boverket har fått ett uppdrag kring digitala detaljplaner och båda dessa uppdrag ska genomföras i nära samarbete.

Ytterligare en fråga är behovet eller nyttan med en nationell databas för detaljplaner. Malin Klintborg vill kunna se en analys av nyttan med en sådan.

Flera uppdrag på gång

Malin Klintborg konstaterar att det är fler uppdrag som löper parallellt med Lantmäteriets uppdrag, och som rör ungefär samma område inom samhällsbyggnadsprocessen; detaljplaner. Bland dessa uppdrag finns Smarta städer, Får jag lov?, Smart built environment (SBE) och Lantmäteriets egen geodatastrategi.

- Digitaliseringen har fått en politisk slagkraft, vilket gör att det är många uppdrag som pågår parallellt externt. Där gäller det för oss att hitta vår roll och vårt bidrag, säger hon och förstår att vissa kan uppfatta det som lite "stökigt".

- Samtidigt är det positivt att det är tryck i frågan.

Workshops med kommuner

Till den första workshopen i slutet av januari bjuder Lantmäteriet in ett 40-tal utvalda kommuner där det pågår intressanta initiativ kring digitalisering. Fokus ligger vid detaljplaneprocessen och tanken är den ska följas av fler workshops där andra delar, som bygglovsprocessen, kommer att tas upp.

Senare i vår planeras för ytterligare en träff där alla landets kommuner ska bjudas in. Det blir ett tillfälle för erfarenhetsutbyte och ett försök till att rama in goda exempel och kanske till och med enas om lösningar.

Ur dessa genomförda workshops finns förhoppningsvis en analys av problembilderna och vad som är kommunernas behov, dessa bör då kunna matchas mot redan pågående initiativ, som kan behöva intensifieras, eller så måste nya initiativ startas upp.

- Vi vet för lite idag, har för lite fakta på bordet. Många säger att "det där har vi redan tittat på". Men bilderna som träder fram är fragmenterade.

Här kan du läsa mer om tilläggsuppdraget

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.