På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Europa i 3D tar form

De senaste tio åren har tekniken för att generera, underhålla och använda geoinformation i 3D kommit långt. Det som förr var begränsat till projektbaserade testområden planeras nu i stor och landsomfattande skala. Därför träffades nyligen EuroSDR:s arbetsgrupp för 3D - samarbetsorganet European Spatial Data Research - i Gävle.

– 3D-modeller bidrar till att snabba upp samhällsbyggnadsprocesser och att skapa bra förutsättningar för skydd och beredskap, säger Thomas Lithén, senior advisor och expertrådgivare på Lantmäteriet.

I många länder är det inte längre en fråga om landsomfattande 3D-kartläggning bör förverkligas, utan när. För att skapa fungerande strategier för 3D-frågor arbetar gruppen sedan två år med att hitta metoder grundande på bästa praxis och teknik. Bland annat vill man utreda hur användbara äldre dataset i två dimensioner är i 3D-modeller. Att kunna använda kartverkens befintliga data för helt nya typer av kartor, är en fråga av avgörande betydelse.

Varierande framsteg i Europa

– Vi vill ägna oss mindre och mindre åt produktion, och använder oss därför av externa geodataproducenter. Vårt fokus när det gäller 3D ligger helt på att integrera data, konstaterar Eric Bayers från belgiska National Geographic Institute. Här siktar man på en färdig modell till 2019, alltså ungefär samtidigt som den svenska planeras vara i drift.

I Polen är man fortfarande på ett planeringsstadium, medan swissTopo i Schweiz redan är klara med vägar, hamnar, administrativa gränser och fristående objekt. Grunden är den sofistikerade swissALTI3D, en mycket precis digital höjdmodell som uppdateras med sex års mellanrum.

– Nu jobbar vi med byggnader, vatten och vegetation. Speciellt vatten är ganska resurskrävande eftersom det måste anpassas till höjdmodellen, säger Tobias Kellenberger.

– Nästa år kommer vi att ha en fungerande webbvisningstjänst som är öppen för alla.

Sverige skapar ramverk

Även i Sverige formeras 3D-projekten. Under 2016 ska Lantmäteriet tillsammans med Sveriges Geologiska Undersökning, Sjöfartsverket, Trafikverket och Försvarets materielverk slutföra ett ramverk och en testplattform för visning av geodata i 3D. Medverkar gör också Göteborgs och Linköpings stad, samt Falu kommun, alla stora producenter av geodata. År 2020 ska en landskapsmodell i 3D finnas framme, för hela landet.

For English version, choose Other langages - English above.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.