På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

En karta på väggen – trendig inredningsdetalj

Nu har kartorna tagit klivet in i designvärlden. Alla vill pryda vardagsrumsväggen med sin älskade by eller förort. För Stina Hagström, som designar svartvita kartor över Stockholms södra förorter, är det just kärleken till hemorten som är drivkraften.


Kartorna är tydliga och pedagogiska. De uppskattas särskilt av barnfamiljer eftersom barnen lätt kan orientera sig och se var vännerna bor.

Designern Stina Hagström bor i en 30-talsvilla i Stockholmsförorten Tallkrogen. För drygt ett år sedan ville hon hitta något fint att sätta på köksväggen och det var då hon kom fram till att en karta över den egna hemorten skulle vara trevligt.

– Det fanns ingen karta över en så avgränsad plats som Tallkrogen och därför bestämde jag mig för att designa min egen.

Hon lade upp sin karta på Facebook och ryktet spred sig snabbt. Många ville köpa ett exemplar, eller frågade om hon inte kunde göra en karta över just deras ort. Det ledde till att hon började designa kartor även över andra områden i Enskede och Farsta.

Kartorna är svartvita och enkla i sitt uttryck. Stina Hagström menar att de i första hand ska betraktas som designprodukter, men det har även varit viktigt för henne att få med relevant information. Till exempel har hon ritat ut alla hus och gjort egna symboler för vattendrag, kyrkor och skogspartier.

”Allt måste bli rätt”

– Det första kunderna tittar efter är om deras eget hus syns. Därför har det varit viktigt att uppdatera kartorna regelbundet. Inget får fattas.

Stina har använt sig av information från både kartor, flygbilder och egna besök i området. Att välja var gränserna mellan olika områden ska dras har varit svårt och krävt en del research, berättar hon.

– Jag har upptäckt att det är viktigt för mina kunder att allt blir rätt. Många är väldigt engagerade och hör av sig direkt om de upptäcker något fel. Ibland är uppgifterna på kartor och flygbilder ofullständiga, och då måste jag åka ut för att skapa mig en bild av hur det ser ut på platsen.

Kunderna är allt från den trendiga killen i 25-årsåldern till det 80-åriga paret som bott hela sina vuxna liv i samma bostadsområde. Flera har velat köpa en karta som minne när de flyttat från orten, och kartorna har därför hamnat i både USA och Australien. 

– Jag tycker att det är roligast att sälja direkt till kund eftersom jag då får höra deras berättelser. Många har berättat historier om orten och jag har fått lära mig mycket som jag inte visste innan.

Behov att knyta an till en plats

Stina Hagström tror att karttrenden kommer att hålla i sig ett bra tag till. I dag finns det många designföretag som erbjuder liknande produkter, allt från enkla kartor med bara huvudgatorna inritade till mer detaljerade. Och den som bor långt utanför storstadsregionen behöver inte heller gå lottlös – färdigdesignade grafiska kartplanscher finns över allt från Sjöbo till Haparanda. Det har även dykt upp avancerade tjänster som Mapiful där kunden själv kan välja plats och design till sin egna svartvita karta.

Att vi vill sätta vår hemort på väggen är naturligt och säger något om oss själva. Det menar Igor Knez, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle. Han forskar om platsernas betydelse för vår identitet och är inte förvånad över att kartorna blivit så populära.

– Estetiken är viktig, men kartorna tillfredsställer även vårt mycket grundläggande behov av att knyta an till en plats. Genom att hänga dem på väggen kan vi även manifestera en tillhörighet, det blir lite samma effekt som att sätta på sig en tröja med favoritbandet.

Se reportaget med fler bilder i vår kundtidning Gränssnittet

Text och foto: Kristin Mörck

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.