På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Drömmen är att praktiken ska leda till jobb

För Julia Zhu, Naim Al Munaizel och Awad El-Turki går steget in på den svenska arbetsmarknaden via Lantmäteriet. Alla tre har ett par månaders praktik bakom sig – och önskar högst av allt att det ska leda till ett jobb. – Jag trivs som fisken i vatten! säger Awad om praktiken på Backoffice

Bild på tre av Lantmäteriets mångfaldspraktikanter
Awad El-Turki, Julia (Yanling) Zhu och Naim Al Munaizel.

För Awad var det ett möte på Arbetsförmedlingen som ledde honom till Lantmäteriet och satsningen på mångfaldspraktikanter.

Tre månader utlovades men praktiken är redan förlängd med ytterligare tre månader. Arbetsuppgifterna är varierande och han berättar att han nyligen skickat ut 930 brev till personer som inte betalat stämpelskatt. Snabbheten imponerade på alla, inte minst på chefen. Awad kan bara ge beröm till kollegorna för mottagandet han har fått.

– Backoffice är inte en så stor grupp. Det blir lite som en familj och alla hjälper varandra, säger Awad.

”Livet är inte bara jobb”

Även Julia och Naim har samma känsla och har bara gott att säga om välkomnandet på Lantmäteriet. När de får frågan om vad de tycker är bra med Lantmäteriet så är ett svar ”systemet och hur allt fungerar”.

Julia menar att "människan är kärnresurs till en verksamhets framgång", och tycker att det visar sig tydligt på Lantmäteriet. Hon nämner också flextiden som gör att det går att få en balans mellan arbete och fritid.

– Livet är ju inte bara jobb. Det viktiga är ju att man gör arbetsuppgifterna på ett effektivt sätt. Det är en vinn-vinn-situation för både Lantmäteriet och de anställda. 

För Julia, som har sin praktik på HR, handlar det bland annat om att skanna in dokument till personakter för att de ska digitaliseras och sparas.

Tränar språket på jobbet

Eftersom tanken är att de ska träna sig i svenska språket så lyfter hon fram värdet att kunna följa kollegorna i deras vardagliga rutiner, att få prova på lite av det mesta.

– På så sätt breddar du också din kompetens. Det har du användning av oavsett om du blir kvar på Lantmäteriet eller ska söka andra jobb, säger Julia.

Alla tre har varit starkt motiverade att lära sig svenska och har inga problem med att göra sig förstådda. För Awad är det studier på SFI och den svenska flickvännen (en bra men hård lärare, säger han med ett skratt) som varit nyckeln. Naim har valt bort studier på SFI men har lyckats lära sig svenska ändå. Han är ofantligt tacksam över att ha haft en svensk vän som har hjälpt honom mycket.

Hur viktig är praktiken på Lantmäteriet?

– Den är jätteviktig och en grund för att hitta ett arbete. Det är första steget. Att komma ut i arbete ser jag som det bästa sättet att komma in i samhället och lära sig språket, säger Naim.

Som doktor i geodesi ser han också Lantmäteriet som det självklara valet av arbetsgivare, ja kanske den enda. Det gör att han varje dag spenderar fem timmar med att pendla från hemmet i Upplands-Väsby till Gävle.

Många vinster med praktiken

Både Julia, Awad och Naim har en stark önskan om att praktiken ska leda till ett jobb – gärna på Lantmäteriet.

De ser att Lantmäteriet har mycket att vinna på att ta emot mångfaldspraktikanter, inte minst ur ett arbetsgivarvarumärkes-tänk. Praktikanterna blir ambassadörer och kan tala om hur de upplever att det är på Lantmäteriet och myndigheten visar att den tar sitt ansvar.

Likväl som de tycker ha lärt sig massor under praktiktiden så har de också mycket att ge tillbaka.

– Vi har alla på olika sätt en kompetens som vi kan dela med oss av, säger Julia.


Fakta/Mångfaldspraktikanter

Lantmäteriet genomför under 2016-2017 en satsning på att ta emot praktikanter ur grupperna nyanlända och personer med funktionsnedsättning. Vi samarbetar både med Arbetsförmedlingen och med programmet Korta vägen – ett program som vänder sig till nyanlända akademiker och som anordnas på uppdrag av Universiteten i samverkan med arbetsförmedlingen.

Julia (Yanling) Zhu

Gör: Praktiserar på HR.

Bakgrund: Kommer från Peking i Kina och utbildat sig som HR Management. I Kina jobbade hon som HR & Adm-ansvarig under 8 år i två företag; ett svenskt och ett amerikanskt. Har en svensk man och de bodde ett par år i Kina innan de flyttade till Sverige för fyra år sedan. Har studerat på SFI. Parallellt med praktiken på Lantmäteriet så pluggar hon deltid på distans till lönespecialist på yrkeshögskolan. Har en dotter som föddes förra året.

Naim Al Munaizel

Gör: Praktiserar på geodetisk infrastruktur, Geodata.

Bakgrund: Kommer från Syrien och studerade 12 år i Ryssland. Är doktor i geodesi. Kom till Sverige 2014 och fick uppehållstillstånd i juni 2016. Har inte studerat SFI utan gick direkt ut i praktik. Har lärt sig svenska bland annat tack vare en svensk vän som hjälpt honom. Bor i Upplands Väsby och pendlar varje dag till Gävle. Har två barn.

Awad El-Turki

Gör: Praktiserar på Backoffice, Fastighetsinskrivningen.

Bakgrund: Kommer från Libyen och har bland annat varit professionell basketspelare. Utbildad dataprogrammerare och cnc/bilmekaniker. Kom till Sverige första gången 2012. Nu har han varit i Sverige sedan 2014. Har studerat på SFI. Jobbade under ett halvår med ett ungdomslag i basket i Gävle. Har svensk flickvän.

Praktikantsatsningen startade formellt den första april 2016 och Lantmäteriet har anmält att vi kan ta emot ca 60 praktikanter under 2016 och 2017.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.