På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Detektivarbete på hög nivå

Flygbilder kan ge svar på en hel del. Det har miljökonsulterna insett som är flitiga bildbeställare hos Lantmäteriet i sin jakt på föroreningar. Det händer också att polisen hör av sig kring en mordutredning. Eller att en minister vill ha snabb hjälp.

Thomas Holgersson på flygbildssupport och Anders Johansson på bildenheten har en hel del historier att berätta om vilka kunder det är som vill köpa flygbilder.

Ofta är det företag som hör av sig, uppskattningsvis är tio procent av kunderna privatpersoner. Det är inte alltid helt glasklart vilken bild de är ute efter och därför blir det något av ett detektivarbete för Thomas Holgersson och hans kollegor innan de hittar rätt.

–Ofta ringer folk lite yrvaket och undrar över hur de kan få information om flygbilder. Ibland är de hemlighetsfulla. Ofta är de i tvist med en myndighet eller granne och vill använda bilder för att bevisa sin sak, säger Thomas Holgersson.

Bildserier visar förändringar

I många fall är det ovärderligt att kunna se tillbaka i tiden för att spåra förändringar. Inte minst för miljökonsulterna som kan vara ute efter att få fram var en bensinmack har varit placerad, var en grustäckt eller deponi har legat eller hur ett vattendrag har förändrats.

Med flygbilder från olika årtionden kan mycket arbete göras på kontoret innan de ska ut i fält och ta prover. Bilderna visar också hur vegetationen förändras och är därför intressanta i forskningssammanhang.

Arkivet digitaliseras

Och tillgången på flygbilder är stor. I Lantmäteriets analoga bildarkiv finns omkring 1,2 miljoner flygbildsnegativ från 1929 och fram till år 2006. Därefter finns digitala flygbilder från rikstäckande fotograferingar som görs regelbundet med ett intervall på i genomsnitt tre år.

Det pågår också ett arbete att digitalisera hela arkivet där en automatisk visningstjänst ska göra att kunden själv kan välja ut vilka bilder som är intressanta.

–Idag är det mycket manuellt arbete, säger Anders Johansson som uppskattar att omkring en fjärdedel av arkivet redan är inskannat.

Spåra gamla bryggor

De märker att suget efter de historiska bilderna är stort och det ökar varje år. För privatpersoner kan flygbilderna vara av stor betydelse. Det rör till exempel tvister där garage, uthus och vägar anses inkräkta på grannens mark eller att någon fällt träd på fel sida av tomtgränsen.

Flygbilderna kan också användas för att spåra något som liknar en brygga för att på så sätt kunna hävda rätten att få bygga en ny.

–Det är speciellt under sommaren. Jag vet inte hur många sådana förfrågningar vi har haft från till exempel Värmdö i Stockholms skärgård. Det är nästan komiskt, säger Thomas Holgersson.

–Sedan har vi också många som beställer bilder för utsmyckningar, de som har flygbilder som konst på väggen, säger Anders Johansson.

Bildbeställningarna följer också en viss rytm över året. Eftersom miljökonsulterna vill ut och gräva när tjälen går ur marken så börjar beställningarna rasa in i februari, mars och efter en liten nedgång under sommaren så är det fullt ös fram till jul.

Thomas Holgersson och Anders Johansson gillar sina jobb och detektivarbetet med att hitta rätt bild så att kunden blir nöjd.

Thomas Holgersson och Anders Johansson
Flygbilder kan bli fototapeter och rena konstverk. Det händer att Thomas Holgersson och Anders Johansson
får sådana beställningar.

Före och efter miljonprogrammen

Och ministerleveransen, hur var det med den? Jo, inför MP:s kongress i Örebro i juni så kom bostadsminister Mehmet Kaplan med en förfrågan om flygbilder från två områden. Dels över Akalla för att kunna visa hur området såg ut på 50-talet innan miljonprogrammet och hur det sedan förändrats, dels över Krylbo från miljonprogrammet till dess att husen revs.

Efter bara några timmar hade flygbilderna letats fram, passerat sekretessgranskningen och landat på ministerns bord. Men både Thomas Holgersson och Anders Johansson betonar att det inte var någon specialbehandling.

–Sådana här jobb dyker upp och vi försöker alltid att fixa det om vi kan. Ibland går vi bet men ofta så löser vi det, säger Anders Johansson.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.