På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

David har lämnat Uddevalla för Rosenbad

Vardagen ändrades drastiskt för David Suomalainen, jurist på fastighetsinskrivning, i april i år. Då lämnade han kontoret i Uddevalla för att under ett år ägna sig åt ”växeltjänstgöring” på Justitiedepartementets enhet för fastighetsrätt och associationsrätt. Han är utlånad till departementet på heltid.

Foto på David Soumalainen
David har tillfälligt lämnat kontoret i
Uddevalla och flyttat in i Rosenbad.

– Det känns väldigt roligt att Lantmäteriet har gett mig den här möjligheten. Det är en ynnest att få jobba här tillsammans med några av Sveriges bästa jurister. Jag har fått en fantastisk chans till att vidareutvecklas och lär mig mycket nytt varje dag. Här får jag ta del av juridik på bredden, inte bara fastighetsrättsliga frågor. Det mest intressanta är ändå mötet mellan politik och juridik, säger David.

Uppdrag direkt från departementet

Han får nu uppdragen direkt från departementet men har inte släppt kontakten med Lantmäteriet helt. David arbetar exempelvis just nu med två olika ärenden som rör Lantmäteriet.

– Men jag bereder även andra ärenden som inte har beröring med Lantmäteriet. Jag arbetar med olika lagstiftningsprojekt, sammanställer remissvar och skriver promemorior. Alla ärenden går igenom en speciell process. Jag har en handledare som har ansvar för att produkterna är tillräckligt bra innan de skickas till nästa nivå. Som huvudregel går ett ärende i första skedet till en chefstjänsteman, sedan vidare till statsekreteraren och därefter till en minister. Sedan tas ärendet upp på ett regeringssammanträde för beslut. När det gäller lagförslag behandlas ärendet sedan av riksdagen. Det är spännande att se hur hela lagstiftningsprocessen går till från "insidan".

Förändrad bild

Efter ett par månaders tjänstgöring på departementet har Davids bild av hur arbetet går till förändrats något.

– Allting är mycket mer noggrant än vad jag hade föreställt mig. Varje enskilt ord har stor betydelse och så måste det också vara för att lagstiftningen ska bli rätt. Alla skrivna produkter högläses till exempel av många människor. Det är många hänsyn som ska tas, juridiska, politiska och språkliga, säger David.

Värdefull erfarenhet

– Att få arbeta här på Justitiedepartementet är ett smart sätt till kompetensutveckling som underlättar för Lantmäteriets verksamhet. Den erfarenhet jag får här om lagstiftningsprocessen och om hur arbetet går till på departementet tror jag kommer att bli värdefull när jag återvänder till Lantmäteriet. Det är mycket informellt som är bra att förstå. Förhoppningsvis kan min erfarenhet från det här året bidra till att Lantmäteriets lagstiftningsärenden går snabbare i framtiden, säger David.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.