På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Björns liv berikas av bilder

Det mesta i Björn Olanders liv handlar om bilder. Björn är kartingenjör och arbetar på Lantmäteriet i Gävle. Han ägnar en stor del av sin arbetstid åt att tolka flygbilder. På fritiden är han ofta ute i skog och mark och fotograferar vackra naturmotiv.

Foto på Björn Olander och fotoutställning
– Jag trivs jättebra med jobbet på Lantmäteriet.
Spännande arbetsuppgifter och superbra
arbetskompisar. Jobbet och min hobby berikar
verkligen varandra, säger Björn.

– Min hobby är en extra drivkraft som hjälper mig i jobbet. Mitt stora fotointresse berikar mitt arbete med tolkning av flygbilder. Jag har exempelvis lättare för att tolka och förstå flygbilder tack vare min fotovana. Jag tycker framför allt att det är kul att studera Sverige från ovan med alla olika naturtyper, men jag kan även hitta fina platser eller naturobjekt som jag tidigare inte känt till och som kan vara intressanta att fotografera, säger Björn.

I flygbildstolkningen används Lantmäteriets grunddata som Björn jämför med de senaste flygbilderna som Lantmäteriet har.

– På så vis letar vi efter förändringar bland byggnader, vägar, vattendrag, markslag med mera och rättar till grunddatat där det behövs. Det kan exempelvis handla om en nybruten väg som vi får mäta in. Det uppdaterade grunddatat används sedan i kartproduktionen för att uppdatera kartorna inför nytryck, berättar Björn.

Nedärvt intresse

Björn har varit ute i naturen sedan barnsben. Han är delvis uppvuxen på en gård utanför Edsbyn med åkrar, skog och sjö inpå knutarna. Första fjällvandringen gjorde han när han var två år.

– Natur- och fotointresset är nedärvt från min pappa Stefan. Jag har alltid fått följa med honom ut i naturen. I början blev jag rätt rastlös när han jämt skulle stanna för att fotografera. Men jag tyckte alltid att det var roligt att få titta på hans bilder efteråt. Det blev ännu roligare att vara i naturen när jag började fotografera själv, säger Björn.

Årets bästa vinterbild

Björn vann nyligen en fototävling som en Hälsinge-tidning utlyst. Tävlingen handlade om "Årets bästa vinterbild". Titeln på Björns bidrag var "Månljus över snötäckt hus" en stämningsfull bild som han fotat vid sina föräldrars stuga Skalen i Söderomsjön utanför Edsbyn.

Vandrar gärna i fjällen

När Björn är ledig från jobbet är han ofta ute i naturen med sin kamera. Ibland sitter han i sitt gömsle och väntar på att få möjlighet att plåta djur och fåglar. Då och då åker han till fjälls för att vandra.

– Då fotar jag vidderna och fjällandskapet. Jag har även fotat naturen i Norge och Österrike. Till påsk planerar jag, tillsammans med en kompis, en resa till ön Borneo i Sydostasien. Vi ska kolla på fåglar, apor med mera och ägna oss åt bergsbestigning och naturligtvis fotografering, säger Björn.

Björn Olander har sin första utställning på Lantmäteriet där han visar sina kollegor en del av de vackra naturmotiv han fotograferat. Här syns några prov på hans foton.

Foto på en uggla som sitter i ett träd.
En slaguggla som sitter i en björk.

Foto på en prästkrage med vattendroppar.
Under ett lätt regnfall begav sig Björn ut och letade
bland prästkragarna efter bra droppar som skulle
kunna ge den här reflektionen.

Foto på en gräsand som simmar i vatten.
Bilden togs i Boulognerskogen/Stadsträdgården i
Gävle en höstmorgon. Det är svagt höstfärgade
träd som reflekteras i vattnet. Pricken över i:et
var när denna gräsandshane simmade förbi.

Foto på en å.
På väg mot Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i
Fulufjällets nationalpark passerar man över denna å.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.