På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Bea är besatt av att lösa Andrées gåta

I juli 1897 avgår luftballongen Örnen med sikte att ta sig över Nordpolen. De tre männen från Stockholm är moderiktigt klädda och helt oförberedda – inte konstigt att de misslyckas. För läkaren, författaren och polarforskaren Bea Uusma har Andréexpeditionen övergått från ett intresse till att bli en besatthet. Hon har bland annat gjort flera egna expeditioner i Andrées fotspår.
–Det var tydligt att det var jag som var tvungen att lösa den här gåtan!Tänk dig att du är på en tråkig fest. Du sitter bredvid en bokhylla och tar ut en bok på måfå.
Det är upprinnelsen till att Bea Uusma har blivit den främsta experten på vad som dödade de tre männen i ingenjör Andrées expedition för 118 år sedan.

Boken som hon hittade på den där festen för 15 år sedan – och som fick följa med hem i Beas handväska - var nämligen "Med Örnen mot polen".

–Hade jag inte snott boken på den där festen så hade jag inte vunnit Augustpriset. Jag hade inte stått här. Den boken förändrade mitt liv!

Gåta som ännu fascinerar

Bea Uusma
Många i publiken ville att Bea Uusma
skulle signera boken hon fick
Augustpriset för.

Boken som hon har författat och prisats för är "Expeditionen – min kärlekshistoria". Nyligen gästade hon Lantmäteriet/Swepos kvällsseminarium i Gävle och trollband publiken med sin historia om Andrées resa och hur den har påverkat hennes liv.

Det som var dåtidens stora gåta fascinerar än idag. Uppmärksamheten i slutet av 1800-talet kring ingenjör Andrées expedition är lite att jämföra med den vid första månlandningen.

Idén om att flyga med en vätgasballong över Nordpolen anses som djärv och modern. Andrée har ju vid sitt skrivbord i Stockholm räknat ut att det ska gå. Med släplinor och sydlig vind räknar han ut att vätgasballongen ska hålla sig i luften i 30 dagar. Tillräckligt för att flyga från Svalbard över Nordpolen och kunna säga: "Vi var här först".

Allt går fel!

Men starten i juli 1897 går inte alls enligt plan. Ballongen vrider sig och man tvingas kasta barlast så att ballongen blir alltför lätt. Släplinorna vrider sig ur gängorna men ändå så fortsätter de och seglar iväg. Sedan är det tyst i 33 år.

–Allt går helt fel. Jag tror att det är därför som jag är så intresserad av den här expeditionen, jag kan relatera till när allt går fel, säger Bea Uusma.

I sin fascination över expeditionens öde så har Bea Uusma läst allt hon kan hitta, i arkiv och det som andra skrivit. Med tiden upptäckter hon saker som hon inte tror kan stämma. Till det hör dödsorsaken hos de tre expeditionsmedlemmarna. Av en slump så hittades de nämligen efter 33 år. Det visade sig att ballongen förlorat så mycket vätgas att de blivit tvungna att nödlanda på isen efter bara 3,5 dagar i luften. Med all sin packning vandrar de tre männen i 88 dagar för att i oktober gå iland på Vitön på Svalbard där de planerar att invänta våren.

–Vitön är en ö som inte finns på några kartor på den tiden, en ö som inte finns.

Bea Uusma och Peter Wiklund
Bea Uusma tillsammans med Peter Wiklund, Swepos, som bjöd in författaren till kvällsseminariet i Gävle.

Dagboken berättar i detalj

Allt det här vet vi tack vare Andrées dagbok som i detalj beskriver deras resa och som finns bevarad än idag.

Men så den stora gåtan; vad dog de tre männen av? Ja, det är nästan som att avslöja upplösningen i en deckare så du som själv vill läsa Bea Uusmas bok; sluta läs här.

Bea Uusma tror nämligen inte på hypotesen som blivit till en vedertagen sanning, den om att männen ätit dåligt uppvärmt isbjörnskött infekterat av parasiten trikiner.

För att skaffa sig den rätta medicinska kunskapen har Bea Uusma utbildat sig till läkare. Hon har dessutom gjort egna polarexpeditioner i Andrées fotspår och på fjärde försöket lyckades hon stiga iland på Vitön.

Sökandet är inte över

Idag har hon lagt ihop olika bevis i en indiciekedja och tycker att hon har lösningen.

Enligt den så dödas Nils Strandberg av skadorna från ett isbjörnsangrepp och begravs. Knut Fraenkel dör i tältet, med Salomon August Andrée sittandes utanför på vakt.

Bea Uusmas besatthet av expeditionen är inte över. Om bara några dagar reser hon återigen till Svalbard, den här gången för att undersöka en blodig tröja som hittades för några år sedan.

–Det ska bli så spännande! säger hon.

Fakta
Swepos är Lantmäteriets stödsystem för satellitpositionering i Sverige.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.