På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Åtta länder i unikt samarbete om geodata över Arktis

Nu blir det ordning på den svårtillgängliga geografiska informationen över Arktis. Generaldirektörer från kartmyndigheter i de åtta länder som har landområden norr om polcirkeln samlades under sommaren i Anchorage, Alaska, för att dra upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet inom Arctic SDI.

Arktis

– Vi har nu kommit så långt att det är dags att på allvar jobba med olika användargrupper. Det ser ju väldigt olika ut i olika länder, och vi behöver kommunicera mer om det, säger Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson som representerar Sverige i Arctic SDI:s styrgrupp.

Mötet i Anchorage gav mersmak.
– Det är fantastiskt roligt att se hur engagerade alla är, och hur alla anstränger sig för att göra något riktigt bra.

Arctic SDI är ett samarbete mellan myndigheter i Kanada, USA, Ryssland, Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island. Projektet startade 2009, efter initiativ från Arktiska rådet, och kom till för att lösa problemet med svårtillgängliga geografiska data över Arktis. Något som ska ses i skenet av att området de senaste årtiondena blivit alltmer politiskt intressant på grund av exempelvis klimatförändringar, mineralfyndigheter, transportmöjligheter och säkerhetspolitik.

Arbetet inom Arctic SDI resulterade 2014 i en portal som ger tillgång till standardiserade geografiska data över Arktis. Och ifjol antog man efter en femårig strategisk plan för det fortsatta arbetet med att skapa en gemensam infrastruktur för geografisk information.

Ordförandeskapet är roterande och i år håller USA i klubban.

– Det amerikanska ordförandeskapet har inneburit en uppväxling av USA:s engagemang kring Arktis. USA satsar nu exempelvis på att skapa en digital höjdmodell för Arktis utifrån satellitbilder, vilket nog är att betrakta som ett stort tekniskt framsteg, säger Bengt Kjellson.

Han fortsätter:

– Det är många olika intressen och hänsyn som ska hanteras, samtidigt som projektets geografiska täckning innebär att vi nog sätter standarden för andra delar av världen i den här typen av samarbeten som blir allt viktigare.

Läs mer om Arctic SDI på U.S. Geological Survey webbplats

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.