På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Antalet kiosker minskar i Sverige

Antalet kiosker har minskat under de senaste 25 åren. Enligt Lantmäteriets officiella fastighetsregister finns idag drygt 1500 kiosker runtom i landet, vilket är nästan 900 färre än 1991. Flest kiosker finns det i storstadskommunerna men Jönköping, Gotland och Helsingborg överraskar med högre kiosktäthet än genomsnittet. Samtidigt saknar 24 kommuner en kiosk.

KioskLantmäteriet har tittat på andelen fastigheter som benämns som kiosker i det officiella Fastighetsregistret och ser en stadig minskning under de senaste decennierna. Under 1980-talet ökade andelen kiosker i Sverige för att sedan minska i mitten av 1990-talet. 1991 fanns det 2471 registrerade kiosker i Sverige, 2014 fanns det 1572 kiosker.

- På 25 år har 899 kiosker försvunnit, vilket innebär ett snitt på 36 nedlagda kiosker per år. En orsak kan vara att kioskerna flyttat in i köpcenter eller kombinerats med andra hyreslokaler, men den fristående kiosken som många av oss minns från våra somrar som barn finns inte på lika många platser i dag, säger Per Sörbom, funktionschef på Lantmäteriets geodatadivision.

Flest kiosker finns i dag i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö men även kommuner som Jönköping, Gotland och Helsingborg toppar listan om kommuner med flest kiosker. I 24 kommuner finns det inte längre några kiosker, enligt Fastighetsregistrets definition. Till dessa hör Nykvarn, Ydre, Åtvidaberg, Aneby, Lessebo, Bollebygd, Götene, Eda, Nora, Surahammar, Norberg, Gagnef, Älvdalen, Ockelbo, Timrå, Ragunda, Bjurholm, Robertsfors, Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Lycksele och Älvsbyn.

Vad är en kiosk?

Lantmäteriet hämtar sin definition av kiosk från Skatteverket som delar in olika verksamheter i typkoder, där hyreshusenhet kiosk har typkoden 323 (nytt fönster).

Skatteverket bygger sin bedömning på bygglov och vad fastighetsägaren har uppgivit. Kiosker inuti större lokaler som exempelvis flygplats, station, tunnelbana och liknande är inte klassade som kiosker utan som hyreshus med lokaler. Lantmäteriet för sedan in informationen i Fastighetsregistret.

Här är kommunerna med flest kiosker:
Stockholm 104
Göteborg 69
Malmö 40
Jönköping 24
Gotland 21
Helsingborg 20
Örebro 20
Borgholm 19
Gävle 19
Norrköping 18
Källa: Fastighetsregistret

Se komplett lista över alla kommuner (pdf)

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.