På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Annelie visar vägen till Lantmäteriet

Det är första veckan på det nya läsåret och elevernas sommarlovsminnen har knappast hunnit blekna. Men det är dags att fundera över framtiden och till sin hjälp har de lantmäteriambassadören Annelie Hörberg. Nu går starskottet för ett nytt läsår då hon och kollegan Lukas Petré åker land och rike runt för att berätta vad som gör Lantmäteriet till en spännande arbetsgivare.

Klassrummet på Vasaskolan i Gävle fylls på med elever och Annelie Hörberg förbereder sin presentation. Hon har 20 minuter på sig och det är inte mycket för att ge eleverna en inblick i vad Lantmäteriet egentligen sysslar med och vilka utbildningsvägar som kan leda till jobb på myndigheten.

Men Annelie Hörberg har vanan inne. Sedan ett par år är det hon och kollegan Lukas Petré som är Lantmäteriets ambassadörer med uppdrag att marknadsföra myndigheten som en attraktiv arbetsgivare.

Under det förra läsåret hade Annelie och Lukas möten med 14 400 niondeklassare genom turnén Framtidståget. Målsättningen är att hinna träffa lika många det här läsåret. Deras besök har blivit så eftertraktade att de numer ibland tvingas tacka nej när skolor hör av sig. Gymnasie- och studentmässor är andra viktiga mötesplatser.


Lyssna på lantmäteriambassadören Annelie Hörbergs bästa tips inför yrkesvalet. Hon berättar också varför du bör överväga Lantmäteriet som en framtida arbetsgivare.

Träff med tredjeårselever

Inspirationsdagen på Vasaskolan i Gävle är inriktad mot tredjeårseleverna. Studie- och yrkesvägledarna har bjudit in 28 olika aktörer som får presentera sig i olika pass så det är alltså hård konkurrens om elevernas uppmärksamhet. Dessutom är det första skolveckan på det nya läsåret. Men det är med avsikt som inspirationsdagen kommer tidigt.

–I trean börjar man fundera men ofta är det under våren som det bara säger klick. Det är bra om vi kan få dem att vakna redan idag, säger gymnasieläraren Elisabeth Taube.

Berättar om goda arbetsutsikter

Sakta fylls klassrummet av nyfikna elever och de får bland annat höra vad Lantmäteriet gör, att lantmätare och mät- och kartingenjörer är de vanligaste yrkesgrupperna och att det finns möjligheter att även arbeta internationellt. Annelie berättar också vilka utbildningar som Lantmäteriet rekryterar flest nyutbildade ifrån. KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, UMU i Umeå, HIG i Gävle, LTH i Lund, KAU i Karlstad och HV Trollhättan är bra lärosäten att spana in.

Samhällsbyggnadssektorn behöver massor av ingenjörer och därför är arbetsutsikterna goda.

–Det är också en bransch för folk som vill vara med och förbättra samhället men som kanske inte vill göra det som läkare eller arbeta inom vården, berättar Annelie.

–I nästan alla större byggnadsprojekt är vi med på något sätt, förklarar hon och nämner stadsflytten i Kiruna som ett exempel.

 

Intresserade elever

Lyckas hon då att fånga elevernas intresse? Ja, broschyrerna som Annelie har med sig går åt och ett par kan redan nu se Lantmäteriet som en framtida arbetsplats:

–Jag tycker att det verkar intressant, säger Sigrid Hjelm Redin som lyssnade på presentationen tillsammans med kompisen Olivia Sköld, båda läser på det naturvetenskapliga programmet.


Olivia Sköld och Sigrid Hjelm Redin, årskurs tre på Vasaskolan i Gävle, kan tänka sig Lantmäteriet som en framtida arbetsgivare. – Det verkar intressant, säger Sigrid.

Trots att det bara gått någon dag på det avslutande läsåret så verkar en hel del av eleverna förstå att tiden går fort fram till dess att ett framtidsval ska göras.

–Visst börjar man tänka redan nu på vad man vill läsa i framtiden. Det är viktigt, säger Rezhin Kader som läser naturvetenskapliga programmet.


Vad vet ni om Lantmäteriet? Annelie Hörberg pratar med Rezhin Kader, Soran Khalaf och Gustav Olsson som alla går i årskurs tre på Vasaskolan i Gävle.

För Annelie är läsårets första aktivitet avklarad. Det är bara att packa väskan för en turné som varar fram till nästa sommar.

Fakta/Aktiviteter läsåret 2015-2016 i urval

  • Grundskola. Lantmäteriambassadörerna deltar i skolturnén Framtidståget där de kommer att genomföra omkring 50 aktiviteter i form av lektioner, presentationer med mera. Riktas mot grundskolan, främst årskurs 9.
  • Gymnasiet. Genomför omkring 55 aktiviteter genom bokbord, lektioner och mässor på olika håll i landet.
  • Högskola och universitet. Kommer att marknadsföra Lantmäteriet vid 20 aktiviteter i form av mässor och studiebesök.
  • Ambassadörerna medverkar också i flera forum där studie- och yrkesvägledare möts.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.