På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Andreas - mätingenjör som gillar höjder

Andreas Bäcklund är en av Lantmäteriets mätingenjörer. Han har sin bas på kontoret i Arvidsjaur, men arbetsområdet är betydligt större än så. Arjeplog, Piteå, Luleå och Boden är några av de orter han arbetar i.

– Det bästa med mitt yrke är variationen. Jag är sällan på samma plats två gånger och det är nästan alltid något nytt spännande problem som jag får lösa. Att få jobba i fält är en bonus eftersom jag tycker om att vara ute i skog och mark, säger Andreas.

Egentligen halkade han in på det här yrket på "ett bananskal" som han själv uttrycker det. Andreas läste en tvåårig utbildning med inriktning samhällsbyggnad vid Luleå universitet och han hade då möjlighet att själv välja två tilläggskurser. Han tittade efter kurser som inte skulle innebära en massa extra läsning utan mer handlade om praktiska övningar och då valde han bland annat en kurs i mätteknik. Den intresserade honom så mycket så att han senare valde en tvåårig mätteknisk utbildning och på den vägen är det.

Mest fältarbete under arbetsveckan

Foto på Andreas Bäcklund
Andreas gillar arbetet i fält. Med skoterns hjälp går
det bra att komma ut i terrängen även vintertid
när snön ligger djup. Foto: Anna-Carin Karlsson.

En vanlig arbetsvecka innebär oftast fyra dagars fältarbete och en dags kontorsarbete för att ta hand om mätresultat och förbereda kommande veckas mätjobb. Han plockar fram nödvändiga handlingar och kartor samt bokar tider med sakägare och planerar färdvägarna.

– Det är långa avstånd här uppe i norr och jag åker inte gärna 13-14 mil bara för att utföra ett mätjobb eftersom det går bort så mycket körtid. Jag försöker se till att åtminstone hinna klara av två uppdrag varje dag, säger Andreas.

Arbetet som mätingenjör innebär en hel del kontakter med folk. Ofta vill sakägarna vara med när Andreas är ute och ska mäta inför exempelvis en avstyckning, reglering eller ett skogsskifte.

– Visst tar det lite tid när sakägarna vill prata och ställer en massa frågor, men i längden tjänar jag tid eftersom de oftast vet var gränsmarkeringarna finns och då slipper jag lägga tid på att leta.

Andreas åker oftast ut ensam i fält, men det händer då och då att han har en förrättningslantmätare med sig vid de tillfällen som det finns behov av att fatta någon form av beslut på plats.

Högtidligt möte

Andreas har jobbat på Lantmäteriet i snart 1,5 år nu och det har blivit ett antal resor under den här tiden och många möten med människor. En händelse kommer han speciellt ihåg. Det var när han skulle utför en av sina första mätningar i fält i samband med att två tomter skulle avstyckas från en stamfastighet.

– Fastighetsägaren var en 85-årig man och han presenterade mig högtidligt för sina barn och barnbarn som stod uppradade vid husentrén. Kaffe och bullar var framdukade inför mitt besök. Man märker när det är viktigt att man tackar ja till kaffe. Ibland har det hänt att jag skippat lunchen för att kunna ta den där koppen kaffe som erbjuds. Jag vill inte betraktas som butter och sur och för vissa sakägare är det viktigt att få möjlighet att prata några minuter extra, säger Andreas.

Besteg tio bergstoppar på samma dag

Att Andreas uppskattar arbetet i fält är lätt att förstå när man hör honom prata om sina fritidsintressen. Ett av dem är att bestiga bergstoppar. I somras fick han en snilleblixt då han en solig morgon var ute för att bestiga en bergstopp i Arvidsjaur.

– Jag besteg en av de tio topparna som listats i "Top of Arvidsjaur" ett turistevenemang som anordnats på orten. Om man bestiger minst fem bergstoppar under en sommar får man vara med om utlottning av priser. Vädret var fint den här morgonen och jag tänkte – varför inte försöka ta alla topparna på samma dag! Topparna är inte så höga, mellan 500 och 950 meter över havet men de ligger spridda och man ska hinna ta sig mellan topparna med bil. Terrängen är väldigt varierande, brant på vissa ställen och flack på andra. Till vissa toppar är det snitslat medan man får leta sig fram själv till andra, berättar Andreas.

Han funderade över vem som skulle kunna hänga med och kom fram till att det bara fanns en kandidat, det var en före detta kollega, Filippa Hallnor. Filippa, som nu studerar till mätingenjör, har sommarjobbat på lantmäterikontoret i Arvidsjaur. Andreas skickade ett sms till Filippa som nappade. Men det tog en stund innan hon kunde ansluta och Andreas hann bestiga tre av topparna innan Filippa anlände.

– Men de andra sju avverkade vi tillsammans. Vi tog det rätt lugnt men vi hann ändå, vi nådde sista toppen strax före midnatt, säger Andreas.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.