På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

"All planering måste ha framförhållning"

Tillgången på mark i och runt storstäderna är en knäckfråga för att lösa framtidens bostadsbehov. Att lösa bostadskrisen genom en digital samhällsbyggnadsprocess blir en utmaning. Det menar Tyréns vd Ulrika Francke. –Det blir konflikter i byggprocessen eftersom det sällan är jungfrulig, orörd mark, utanför städerna, som vi bygger på.

Foto på Ulrika FranckeSverige växer lite varstans. Mest utmärkande är dock att det är storstädernas pendlingsområden som blir större. Konsultföretaget Tyréns vd Ulrika Francke menar att det måste vara så. Det är i dessa områden som framtidens arbetsmarknad kommer att finnas.

–Vi pratar mycket idag om digitaliseringen och att den kommer att göra mycket både enklare och billigare. Men kunskap går inte att digitalisera, där behövs människor och de samlas i kunskapscentra.

Städernas utveckling kommer därmed att stå i fokus. Trycket på bostäder är redan stort och kommer att accelerera i takt med migration och befolkningsökning. Under 2017 väntas Sveriges befolkning passera 10 miljoner. Boverkets uppjusterade prognos över bostadsbehovet säger att vi behöver 700 000 nya bostäder fram till 2025.

Är det realistiskt att det kommer att lyckas?

Det är beroende av vad man är beredda att sätta till, menar Ulrika Francke. Löser man markfrågorna i och runt storstäderna så är det inte omöjligt att man kommer upp i skala.

–Men vi ska komma ihåg att när man pratade om ett bostadsprojekt under 80-talet så handlade det om 300-500 bostäder. Idag är det snarare 70-90 bostäder som det rör sig om i nya projekt. Men det är hela tiden marktillgången som är avgörande.

Migrationen kommer också att påverka bostadsbyggandet. Där tycker Ulrika Francke att det är viktigt att fundera över vad som kommer att vara bestående och vad som är nödlösningar. Byggnader står länge och tillfälliga lösningar har en förmåga att bli kvar och då måste vi ha en viss kvalitet.

KTH-professor Göran Cars menar att det som byggs idag är för lyxigt. Det håller inte Ulrika Francke riktigt med om, inte när vi jämför med snittet inom EU.

–Vi har inte en extremt hög standard i Sverige.

Ulrika Francke håller dock med om att det behöver byggas bostäder som passar för flera kategorier av människor. Bo klok-projekten är lyckade exempel på att det går att bygga kostnadseffektivt – fler sådana typer finns det utrymme för, menar hon.

Lantmäteriet och Boverket har fått regeringens uppdrag att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess. Tror du att det lyckas?

–Det är en väldigt stor utmaning, säger Ulrika Francke som menar att man först måste analysera vad som är problemet.

Ett problem är att politikerna ska fatta svåra beslut och då spelar det ingen roll om processen är digital, om man inte är beredd att ta besluten.

Det blir konflikter i byggprocessen eftersom det sällan är jungfrulig, orörd mark som vi bygger på. Det är istället i städerna som vi förtätar och då blir det en svår process.

–Man kan helt klart ha en bättre dialog med människor som berörs och visualisera på andra sätt men jag tror för den skull inte att man kommer att acceptera att ens utsikt försvinner.

Du medverkade i Lantmäteriets antologi om en vision 2025. Hur stor framförhållning måste man ha i en realistisk och effektiv planering?

–Ska man göra något större så behövs en bra framförhållning. Just nu diskuteras om flygplatsen Bromma ska läggas ner om 20 år. I så fall måste man komma igång genast om man ska utöka Arlanda.

I vanlig kommunal planering så tror menar hon att en horisont på 10 år är vettig att ha när det gäller exempelvis större bostadsområden.

Ulrika Francke var med när planerna Hammarby Sjöstad började ta form.

–Nu kom en finanskris emellan men jag tror att det var bra att idéerna fick mogna. 10 år är inte en särskilt lång tid i sådana här sammanhang.

Denna artikel har även publicerats i vår tidning Gränssnittet. Ta gärna en titt på det senaste numret.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.