På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Adriana från Brasilien lovordar frånvaron av byråkrati i Sverige

För åtta år sedan förändrades vardagen drastiskt för Adriana Squinelo Lima. Hennes man fick då arbete i Sverige och Adriana följde med och lämnade sitt arbete som advokat på en fastighetsbyrå i sitt hemland Brasilien. Sedan drygt ett år tillbaka arbetar hon som handläggare på Lantmäteriets inskrivningskontor i Hässleholm.

 Adriana Squinelo Lima– Jag trivs jättebra i Sverige och med mitt arbete på Lantmäteriet. Allting flyter på mycket bättre i Sverige jämfört med Brasilien. I Sverige är det enkelt att köpa, sälja och registrera fastigheter, enligt min mening finns det ingen byråkrati här. Om man ska sälja eller köpa en fastighet i Brasilien är det en mycket omfattande process. Det finns många fler lagar och regler i mitt hemland och det krävs exempelvis många utvärderingar och intyg för att kunna genomföra köpet/försäljningen, säger Adriana.

Hon lovordar tryggheten som finns i Sverige och den tillit som hon anser fortfarande finns här.

– I Sverige är det fortfarande möjligt att kunna lita på varandra och det krävs därför inte några stora utredningar för att kunna genomföra exempelvis en fastighetsaffär. Jag tycker allting verkar så enkelt och tydligt och det finns bra system för allt som exempelvis att registrera en fastighet.

Har vant sig vid den svenska kylan

Adriana har acklimatiserat sig bra i sitt nya hemland och har till och med lärt sig uppskatta den svenska vintern.

– Klimatet skiljer sig rejält mellan Sverige och Brasilien. I Brasilien har vi när det är som kallast 2-3 minusgrader och när det är som varmast kan det vara upp till 45 plusgrader, säger Adriana som bodde i São Paulo, den största staden i Brasilien, innan hon flyttade till Sverige.

Väl mottagen

– Jag trivs jättebra på Lantmäteriet och tycker att jag fick ett bra bemötande när jag kom hit. Det var förresten en väninna som tipsade mig om det här jobbet och som uppmanade mig att söka. Det har varit ganska många förändringar på jobbet under mitt år här på Lantmäteriet. Vi har bland annat fått ett nytt handläggningssystem som innebär att vårt jobb som inskrivningshandläggare har blivit mycket enklare och effektivare. Det märker jag inte minst i min roll som handledare till en nyanställd, det går så fort för henne att komma in i arbetet med det nya handläggningssystemet, säger Adriana.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.