På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Utrikes namnbok finns nu på nätet

Nu finns en ny upplaga av Utrikes namnbok på nätet. Senast den uppdaterades var 2009 och mycket har hänt under de fyra åren. – Jag tycker att det är glädjande att det har kommit en ny upplaga med nödvändiga förändringar, säger Annette Torensjö, ortnamnsexpert på Lantmäteriet och Namnvårdsgruppens ordförande.

Det har hänt en hel del sedan den tidigare upplagan av Utrikes namnbok kom ut.

– Att nya myndigheter inrättats och gamla försvunnit eller bytt namn är kanske inte så märkligt, men däremot att det finns nya namn på länder. Kosovo och Sydsudan har inträtt i landlistan, säger Annette Torensjö, som den 12 mars i år utsågs till Namnvårdsgruppens ordförande mot bakgrund av att Lantmäteriet är nationell ortnamnsmyndighet och har ansvaret för de inhemska ortnamnen.

Från och med i år är det den nyinrättade Namnvårdsgruppen som på UD:s uppdrag ansvarar för Utrikes namnbok. Terminolog Bengt Baedecke på UD:s språktjänst har varit redaktör för den reviderade upplagan.

Pendang till Språkvårdsgruppen 

– Vi kallar oss för Namnvårdsgruppen. Den kan också ses som en pendang till den redan existerande Språkvårdsgruppen, säger Annette Torensjö.

Utrikes namnbok är till för att ge svar och vägledning i namnfrågor och kommer att uppdateras kontinuerligt när det finns behov. Namnvårdsgruppen kan därför bland annat få ta ställning till är hur man bildar nya namn och vad innevånarna i ett land som fått nytt namn ska kallas. 

Sprida kunskap och ge vägledning 

– Den nya upplagan blir också utgångspunkt för Namnvårdsgruppens arbete och vi funderar just nu på hur vi ska använda Utrikes namnbok för att sprida kunskap och ge vägledning om namngivning i olika sammanhang, säger Annette Torensjö och tillägger att Namnvårdsgruppen på ett allmänbildande och tydligt sätt vill skapa en helhetssyn på namngivning när det gäller offentlig verksamhet som kanske inte funnits tidigare.

Från och med den 13 juni finns Utrikes namnbok på nätet. Dern kan alltså inte beställas som tryckt bok, men i gengäld är den gratis att ladda ner. 

Här hittar du Utrikes namnbok.

 

Fotnot: Utrikes namnbok innehåller namn på myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på upp till sju språk (svenska, engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska).

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.