På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Teater ett nytt grepp när omarrondering skulle förklaras

Den stora omarronderingen i Leksand som pågått i nära sex år är på väg att gå i mål. Den omfattar cirka 28 tusen hektar skogs- och jordbruksmark och berör över 2 000 sakägare.

I början av mars inbjöd Ulf Bergkvist från Wedaskog och Bergkvist-Insjön nära 250 berörda sakägare till en informationsträff. Så här inför slutspurten handlar funderingarna mycket om vad som händer när omarronderingen vunnit laga kraft.

Ett antal experter från Lantmäteriet, Handelsbanken, LRF Konsult och Wedaskog medverkade. Den här gången testades ett nytt grepp för att förmedla information: Deltagarna fick se och höra ett litet teaterstycke.

Lantmäteriets Pellas Mats Andersson hade skrivit teaterstycket tillsammans med Katarina Mowitz från LRF Konsult och de båda författarna axlade också två av pjäsens huvudroller. Tillsammans med Pelle Lindström spelade de tre syskon som var oense om vad som skulle hända med föräldragårdens markinnehav i samband med omarronderingen. Brodern Pelle var nöjd och ville att allt skulle vara kvar som det var. Den andra brodern Mats ville investera och systern Katarina, som hade tajt ekonomi, ville sälja eller bli utlöst av bröderna.  Diskussionerna syskonen emellan varvades med sång och musik. 

Uppskattat inslag

– Det nya upplägget med teater blev verkligen uppskattat. Människor har ringt, mailat och skickat sms och uttryckt sin uppskattning. Vissa har sagt att det här mötet var det bästa de varit med om på länge. Det var en lättsam och trevlig stämning under hela mötet, säger Ulf Bergkvist.
– Vi tog i vår pjäs upp en del av de frågor som sakägarna hade skickat in före mötet och de närvarande experterna kunde sedan reda ut och svara på funderingar och frågor som vi diskuterade, berättar Pellas Mats Andersson.

Frågorna handlade exempelvis om jakträtter, finansiering och skattemässiga effekter i samband med omarrondering. Syftet med teaterstycket var att förenkla och levandegöra innebörden av det pågående arbetet. Efter pjäsen hade sedan deltagarna möjlighet att vända sig till de närvarande experterna från Lantmäteriet, LRF Konsult, Weda skog och Handelsbanken och ställa mer specifika frågor vid enskilda samtal.

Kan bli teater i fler möten

Christer Nyström medverkade som expert från Lantmäteriets omarronderingsenhet.

– Jag kan mycket väl tänka mig att införliva teater i fler möten framöver. Men om pjäsen skulle läggas i inledningsskedet av en omarrondering skulle frågeställningarna vara helt annorlunda. Det gäller att styra upp innehållet i pjäsen efter förutsättningarna så att folk får svar på de frågor de har, säger Christer Nyström.

Avverkningsförbud hävs

Under de år som omarronderingen har pågått har det varit avverkningsförbud i det berörda området. Ett förbud som troligen snart hävs. Omarronderingen beräknas vara klar i maj och om inga överklaganden lämnas in, kan sakägarna snart bedriva ett mer rationellt jord- och skogsbruk genom att skiftena nu är färre och större och ligger mer samlade än förut: 10 000 skiften blir cirka 2 000 och antalet markägare minskar från 2 100 till cirka 1 500.

– Vi gör nästa generation en enorm tjänst. Skogsbruket blir rationellt, många nya skogsbilvägar byggs, och det tas fram nya skogsbruksplaner.  Man märker att fäbodarna lever upp igen och att bygden får liv. Det blir helt andra förutsättningar för den som kliver in i ägandet efter omarronderingen. Ett aktivt ägande är alltid bättre än ett passivt ägande, säger Ulf Bergkvist.

 

 Omarrondering teater

Det lilla teaterstycket som handlade om omarrondering gav de deltagande sakägarna svar på många frågeställningar. Här syns Pellas Mats Andersson till höger i bild tillsammans med Pelle Lindström och Katarina Mowitz under sitt teaterframträdande. Till vänster syns mötesarrangören Ulf Bergkvist.

Foto: Eric Salomonsson/Dala-Demokraten

Text: Britt-Louise Malm

 

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.