På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Tanzania vill ha hjälp med fastighetsregister

I fredags besökte en delegation från Tanzania Lantmäteriet. Det var Tanzanias minister för land och bosättningsfrågor, Dr Anna Tibaijuka som hade bokat in besöket. Ärendet var att be Lantmäteriet om hjälp att få ordning på Tanzanias fastighetsadministration.


- Vi vill ha hjälp med att förbättra vår
landadministration och upprätta ett
digitalt fastighetsregister, berättade
Anna Tibaijuka som hade planerat
besöket i Sverige noga.


Innan delegationen lämnade huvudkontoret i Gävle hade Anna Tibaijuka och generaldirektör Bengt Kjellson skrivit under ett memorandum of understanding. Vilket betyder en avsiktsförklaring mellan två parter som innebär att båda parterna förklarar sig villiga att samarbeta.
- Vi vill ha hjälp med att förbättra vår landadministration och upprätta ett digitalt fastighetsregister, berättade Anna Tibaijuka.

Litar på Lantmäteriet

- Vi vill att Lantmäteriet hjälper oss med det här eftersom vi litar på Lantmäteriet. De har hållit på med landadministration i över 300 år och vi i bara 50 år, sa Anna Tibaijuka och tillade att det finns mycket som Tanzania kan lära av Sverige när det gäller landfrågor.
- Detta är väldigt positivt för oss, säger Tommy Österberg, Lantmäteriet. Han har arbetat med liknande projekt i både Botswana och Kenya.Tanzanias minister för land och bosättningsfrågor, Anna Tibaijuka och gd
Bengt Kjellson skrev i fredags under ettmemorandum of understanding.

 

Sårbara arkiv

- I Tanzania har man enbart pappersdokumentation som inte får plats på arkivhyllorna utan ligger lite här och där. Ibland försvinner dokument eller äts upp av diverse smådjur, säger Tommy Österberg och menar att det gör att det är öppet för bedrägerier. Därför vill man rädda sitt fastighetsregister så fort som möjligt. Det preliminära syftet med projektet i Tanzania kommer att vara att hjälpa landet att få ordning i sina register.
- Anna Tibaijuka har tittat på det projekt som Lantmäteriet och Ministry of Lands bedriver i Kenya och tycker det har fungerat väldigt bra och det är något liknande man nu vill ha i Tanzania, säger Tommy Österberg.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.