På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Snabbare tempo för specifikationer för geodata

Regeringen ser det som angeläget med en snabbare och mer effektiv planerings- och plangenomförandeprocess för samhällsplanering och bostadsbyggande, man vill också att kommunerna så snabbt som möjligt ska gå över till enhetliga nationella referenssystem. Regeringen bedömer att projektet Svensk geoprocess har stor betydelse för att detta ska kunna förverkligas och vill nu skynda på arbetet i projektet.

Lantmäteriet har därför nyligen fått i uppdrag att ”påskynda arbetet med att utarbeta enhetliga nationella specifikationer för offentlig användning av geodata, samt att stödja kommuner och statliga myndigheter i deras övergång till enhetliga referenssystem.” Uppdraget ska utföras i samråd med Sveriges kommuner och landsting (SKL). 

Lantmäteriet och SKL bedriver tillsammans projektet Svensk geoprocess, vars syfte är att på sikt möjliggöra enhetliga leveranser av geodata oavsett administrativa gränser. Detta ska bland annat bidra till att förenkla planarbete, fastighetsbildning och bygglovshantering. 

Tidplanen för projektet justeras nu, enligt regeringens önskemål, istället för slutet av 2017 ska framtagandet av geodataspecifikationer och övergången till nationella referenssystem vara avklarat till halvårsskiftet 2016. Man bedömer att detta är möjligt genom att tillföra extra resurser. 

Som en del i genomförandet av uppdraget ska Lantmäteriet i samråd med SKL och berörda kommuner bygga upp en digital testmiljö där det blir möjligt att utvärdera olika lösningar och förslag. 

Mer information hittar du på regeringens hemsida (nytt fönster)

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.