På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Skolan i fokus på internationella GIS-dagen

Den internationella GIS-dagen firades i Gävle den 19 november med fokus på GIS i skolan och GIS i samband med räddningsinsatser. GIS-arbetet i Gävleregionen betraktas som Europaledande och dagen till ära presenterades en speciell GIS-bakelse inspirerad av jorden och en hållbar miljö. Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson var en av de första som fick provsmaka.


Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson avnjuter GIS-bakelsen tillsammans med Gävle kommuns GIS-strateg Marie Nilsson och kommundirektör Göran Arnell.

Under förmiddagen var rektorer, skolledning och regionala politiker inbjudna för att få lära sig mer om hur geografisk information kan tillämpas i undervisningen. Målet med satsningen på skolan är att skapa en bredare förståelse för betydelsen av GIS (geografiska informationssystem) för den regionala utvecklingen.

– Geografisk information och geodata blir allt viktigare för samhällsnyttan, det finns med i många sammanhang och behöver få en starkare plats i ungas medvetande, säger Bengt Kjellson.

– De flesta samhällsviktiga beslut har geografisk anknytning. Att öka GIS-användandet i skolan ger eleverna betydelsefull kompetens för framtida arbetsplatser och arbetssätt, säger Göran Arnell, kommundirektör, Gävle kommun.

Geoskolan

En av föredragshållarna under förmiddagen var Hanna Ridefelt från Lantmäteriet som berättade om Geoskolan. Projektetet startades av Lantmäteriet, Västerås stad, SGU, SCB, Gävle kommun och ett antal lärare verksamma i gymnasieskolorna.


Hanna Ridefelt, Lantmäteriet informerade om Geoskolan – ett digitalt undervisningsstöd för gymnasieskolans lärare och elever.

Projektets målsättning är att underlätta för lärare och elever att använda sig av geodata och geografiska informationssystem i skolan. Projektet har mynnat ut i en demowebbplats – ett pedagogiskt digitalt undervisningsstöd. Detta ska ge skolorna tillgång till geodata och handledning i hur man använder geodata och GIS i undervisningen i gymnasieskolorna inom i första hand ämnet geografi. Stödet innehåller också förslag till lektioner som genomförs i en interaktiv kartmiljö. Förhoppningen är att Geoskolan kommer att finnas tillgänglig för användare under senare delen av 2015.

Räddningsinsatser

Under eftermiddagen handlade föredragen om betydelsen av GIS och geodata i samband med räddningsinsatser då bland annat Missing people och blåljusaktörerna stod i fokus.

GIS-dagen arrangerades av Gävle kommun, Lantmäteriet, Högskolan i Gävle, Future Position X, Cartesia, Metria och Temagon. Den internationella GIS-dagen firas i 84 länder.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.