På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Riksdagsmotion om bostadsrättsregister

Det förekommer att bedragare belånar bostadsrätter utan ägarnas vetskap. Detta skulle kunna förhindras med ett centralt register, i likhet med det som finns för småhus. Ett bostadsrättsregister som banker, mäklare och bostadsrättsföreningar lätt kan få insyn i.

Detta är något som bland andra Mäklarsamfundet framhåller och så sent som 2010 uppvaktades Justitiedepartementet av flera organisationer som krävde ett obligatoriskt bostadsrättsregister.

Med anledning av att bedrägerierna ökar har en riksdagsman från Folkpartiet nyligen lämnat in en motion till riksdagen om att ett bostadsrättsregister bör upprättas. I motionen framhålls fördelarna med ett statligt, centralt register: ”….tillförlitliga uppgifter om ägare och pantsättningar samt en betydligt snabbare hantering av ägarbyten och pantsättningar. Ett sådant register skulle också avsevärt försvåra de bedrägerier som förekommer….”

Lantmäteriets generaldirektör, Bengt Kjellson anser också att det finns ett stort behov av ett bostadsrättsregister för att öka säkerheten för både bostadsrättsinnehavare och kreditgivare, och för att göra det tryggare att köpa en bostadsrätt.

– Både vi och aktörerna på marknaden menar att hanteringen av ett sådant register bör vara så lik den för fastighetsregistret som möjligt. Alla är eniga om att Lantmäteriet bör ansvara för ett nationellt och komplett register över landets alla bostadsrätter, med uppgift om innehavare och pantförskrivningar.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.