På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Noggrannare tyngdkraftsmätningar tack vare Per-Anders

Per-Anders Olsson, en av medarbetarna på Lantmäteriets geodesienhet, har doktorerat. Titeln på hans avhandling är ”Tyngdkraftens förändring på grund av landhöjning”. Det arbete som Per-Anders har utfört i sin doktorsavhandling ökar kunskapen om landhöjningen och de landhöjningssignaler som Lantmäteriet mäter, med fokus på tyngdkraften.

– I ett vidare perspektiv är våra tyngdkraftsobservationer och mina matematiska modeller viktiga för forskare världen över för att till exempel kunna förstå hur jorden och haven reagerar när inlandsisarna på Grönland och Antarktis nu smälter, säger Per-Anders.

Under den senaste istiden som nådde sin största utbredning år 20 000 f.Kr. var hela Skandinavien och en stor del av Europa täckta med kilometertjock glaciäris. Isen tryckte ned jordskorpan. I takt med att isen sedan smälte lättade trycktet och landhöjningen som så småningom sakta kom igång är ett sätt för jorden att återhämta sig. Per Anders har studerat hur tyngdkraften ändras på grund av landhöjningen och hur Lantmäteriets tyngdkraftsobservationer påverkas av externa effekter (till exempel havsnivåvariationer). Hans studier bidrar till att öka förståelsen för vad som händer under jordens yta, det vill säga hur hela processen fungerar idag. För Lantmäteriet är den här kunskapen viktig för att kunna göra så bra landhöjningsmodeller som möjligt. Modellerna är i sin tur viktiga för uppbyggnad och förvaltning av våra referenssystem.

Nytt tyngdkraftssystem planeras

Landhöjningsfenomenet kan bara studeras i Skandinavien och i Kanada vilket är en förklaring till att intresset från omvärlden för just dessa regioner är så stort. I Skandinavien har landhöjningen observerats i flera hundra år. Lantmäteriet har bidragit med upprepade nationella avvägningar, permanenta GNSS-stationer och noggranna tyngkraftsobservationer vid ett tjugotal stationer. Lantmäteriets nuvarande tyngkraftssystem, RG82, etablerades 1982. Ett helt nytt tyngdkraftssystem ska nu tas fram och då kommer de nya kunskaper som Per-Anders fått i samband med doktorsavhandling att ha stor betydelse. 

Läs avhandlingen här: On modelling of postglacial gravity change (pdf) 


Per-Anders Olsson, Lantmäteriet har doktorerat och är nu teknologie doktor.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.