På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Mattias en av Lantmäteriets "detektiver" ute på fältet

Mattias Eriksson är en av få kartingenjörer på Lantmäteriet som arbetar med Fjällkartan. Ett arbete som är mycket viktigt - inte minst för fjällräddarna. En korrekt och uppdaterad fjällkarta är a och o när fjällräddningen letar efter exempelvis försvunna personer. - Vi är lite som detektiver och tittar efter om det har skett förändringar i landskapet, säger Mattias Eriksson.

Nu under sommaren har Mattias och kollegan Niklas Hedberg under fyra veckor varit ute i fjällvärlden och gjort undersökningar för Fjällkartan.
- Vi har delat in hela fjällen i fyra områden och tar ett nytt område varje år. Nu i år har vi varit i Norrbottensfjällen.

Samarbetar med samebyar

Kontaktnätet som kartingenjörerna skaffat sig under åren de jobbat med Fjällkartan är väldigt viktigt när det gäller att samla in information.
- Vi samarbetar med samebyar. Vi träffar dem på plats och då sitter vi med Fjällkartan och pratar med folk om det har skett några förändringar i landskapet, förklarar Mattias och ger exempel på förändringar som man kan föra in på Fjällkartan.
- Om vi är i en sameby så kanske vi frågar om hur det är med renvaktarstugorna. Då kan vi få reda på att den stugan har flyttats eller att man byggt en ny stuga och då för vi in det på kartan.

Korrekt karta viktigt för fjällräddarna

Kartingenjörerna har också mycket samarbete med fjällräddarna. Det är ofta de som upptäcker förändringar i landskapet. Och för fjällräddarna i sin tur är det väldigt viktigt att Fjällkartan är korrekt eftersom de är ett viktigt arbetsredskap.

Ung kille försvann spårlöst

- Det händer väldigt mycket vintertid, men även under sommaren för fjällräddarna. När vi var där uppe och jobbade letade de efter den ung kille som försvunnit spårlöst. Dessutom letade de efter vrakdelar från de norska Hercules-planet som kraschade den 15 mars i år, säger Mattias och tillägger att även om man bärgat mycket vrakdelar från planet så återstår mycket.
- Det finns fortfarande runt 30 ton metallskrot kvar runt om Kebnekaise efter flygplanskraschen.
Även höjden på Kebnekaise mäter man varje år. I år var berget högre än vanligt på grund av den kalla sommaren som gjort att snön inte smält så mycket som den brukar.

Använda helikopter

 Till vissa områden går det inte att ta sig med bil och då får Mattias och hans kollega använda sig av helikopter.
- I år delade vi på helikopterkostnaden med en glaciärforskare från Stockholms universitet, berättar Mattias som ofta får frågan varför man inte använder sig av satellitbilder istället när man gör kartorna.
- Det beror på att det är mycket som vi inte ser på satellitbilderna, som stugor i skogen och vintervägar. Och vi har ett ansvar att ha med dem på kartorna.
I dag görs Fjällkartan i två olika kartserier dels i skala 1:50 000 och dels i 1:100 000.
- Just nu arbetar vi med tio olika kartblad som går i tryck i november, berättar Mattias. Sedan är det dags att börja förberedelserna för nästa uppdatering av Fjällkartan.
- Under våren börjar vi med nästa område som är södra fjällen, Dalarna och Härjedalen, säger han.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.