På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lyckat projekt ger ordning på fastigheterna i Vitryssland

Snart avslutas Lantmäteriets framgångsrika projekt i Vitryssland. Projektet har pågått sedan 2010, men när nu projektledaren Carl-Erik Sölscher ser tillbaka på projektet är det inte närmare fyra år han summerar utan istället hela 16 år. För det är så länge som Swedesurvey och senare Lantmäteriet drivit projekt i landet. – Det här är det femte projektet sedan 1998.

Totalt under åren har 35–40 svenska experter besökt Vitryssland för att genom kompetensöverföring hjälpa sina vitryska kollegor att själva kunna utveckla lagstiftning, processer, programvaror, organisation och tekniska system.

– Eftersom vi inte har egen kompetens inom alla de efterfrågade områdena har jag engagerat även externa experter som domare, kronofogdar, arkitekter och jurister, säger Carl-Erik Sölscher.

Samarbete med frivilligorganisation

Samarbetet har skett på ett mer ovanligt sätt.

– Vi har inte skrivit samarbetsavtal direkt med regeringsorganen utan med NGO Land Reform, som är en frivilligorganisation, säger Carl-Erik Sölscher och tillägger att det är unikt för Lantmäteriet att inte samarbeta med sin systerorganisation.

NGO står för non-governmental organization. Att man valt att samarbeta på det sättet har att göra med den politiska situationen i landet.

– Det har varit vissa svårigheter ibland på grund av den rådande politiska situationen, till exempel i samband med presidentval, parlamentsval och lokala val. Vi har varit tvungna att ta hänsyn till det, men vi har gjort klart att det här gör vi för landet och befolkningen och inte för regimen, fortsätter Carl-Erik.

Det har inte varit någon projektledare på plats hela tiden, istället har han tillsammans med kollegor och experter gjort ett stort antal besök – cirka en arbetsvecka per gång.

– Vi har inte gjort arbetet åt dem utan vi har lämnat synpunkter, varit rådgivare och bollplank.

Stigit i Världsbankens ranking

Ett av resultaten av samarbetet är att Vitryssland förbättrat sin placering på Världsbankens rankinglista (doing business) över hur lätt det är att överlåta fastigheter. Från att ha legat på plats 94 innan insatsen startade ligger Vitryssland nu på plats tre. Man har också infört fler marknadsanpassade metoder för fastighetsvärdering genom projekten.

– Vi har bland annat också hjälpt dem med att vidareutveckla sitt fastighetsdatasystem, vilket inneburit att medborgares rätt till mark och annan fast egendom, främst lägenheter, kan säkras på ett bättre och snabbare sätt. Vi har också jobbat med områden som E-förvaltning och fasta referenssystem för GPS-mätning. Det har varit väldigt lyckosamt, säger Carl-Erik Sölscher. Det finns nu 64 stationer i skarp drift. Vitryssland har nu bättre möjligheter att lägesbestämma infrastruktur, gränser med mera än vad Ryssland har, enligt Carl-Erik Sölscher.

Demokratisk effekt

För den vitryska staten har projekten inneburit besparingar på grund av minskade kostnader, ökade skatteintänkter och investeringsmöjligheter.

– För den enskilde vitryska medborgaren kan det betyda möjligheten att få en marknadsmässig värdering av sin egendom och bättre banklån.

Dessutom har Lantmäteriprojekten haft en demokratisk effekt genom ny lagstiftning och planeringsmetoder som garanterar medborgare rätt att ta del av och kommentera förslag till detaljplaner i Vitryssland.

– Ytterligare konkreta exempel är att man nu efter att ha tittat på exempel från Stockholm och Köpenhamn börjat anlägga cykelbanor i Minsk, och att man planerar att exploatera gamla flygplatsen Minsk 1 för bostadsändamål, men efter modell "green city". Sådant värmer i hjärtat, säger Carl-Erik Sölscher.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.