På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lärare - lyft geografiundervisningen med geodata!

GIS, geografiska informationssystem, är numera en del av kurs- och ämnesplanerna i geografi. Men utan tillgång till geodata, lägesbunden information, står sig undervisningen ganska slätt.

– Med Lantmäteriets hjälp hittade vi hur mycket bra geodata som helst. Vi räknar med att det kommer att bli nytt och jobbigt och svårt, men också att det blir ett lyft för undervisningen, säger Anders Johansson Åbonde, lärare i geografi och historia vid Danderyds gymnasium.

Att hitta elever, eller medborgare i allmänhet för den delen, som inte utnyttjar GIS är svårt. Enkelt uttryckt är GIS ett sätt att samla in och presentera geografisk information. De flesta av oss använder olika geografiska informationssystem dagligen, i mobilappar, på sajter som Google Maps, för att hitta närmaste pizzeria på Eniro, drömboendet på Hemnet eller på myndigheters webbplatser.

Genom datadelningsmodellen som kallas Geodatasamverkan får kommuner som deltar tillgång till databaser med digitala kartor och lägesbunden information från ett stort antal källor. Information som kan användas i egna GIS-laborationer.

– Det är en möjlighet som gäller alla skolor i kommuner som deltar, berättar Heléne Hägglund, kommunikationssamordnare för geodatasekretariatet på Lantmäteriet.

Det handlar om kartor, höjddata och flygbilder från Lantmäteriet, befolkningsstatistik från Statistiska centralbyrån, beskrivning av väg- och järnvägsnät från Trafikverket, väderdata från SMHI, naturtyper och biotoper från Naturvårdsverket, berggrundstyper och variationer i tyngdkraftsfältet från Sveriges geologiska undersökning - och mängder av annan information med det gemensamt att den kan knytas till ett visst geografiskt läge, eller till en plats om man så vill.

– Om du är lärare i en kommun som inte deltar, kan du kontakta oss så hjälper vi till, säger Heléne Hägglund.

Ny ingång i skolämnen

Den mest intressanta platsen för skolorna i Danderyd, är kanske just Danderyd. Här är Anders Johansson Åbonde med kollegor i färd med att undersöka vad eleverna kan lära med hjälp av GIS.

– Det finns väldigt mycket lokalt att utforska. Vi har till exempel Ekebysjön i närheten av skolan, ett naturskyddsområde med många olika typer av vegetation. Varje vegetationsområde har ett specifikt växt- och djurliv med många hotade eller fridlysta arter.

Eleverna kan till exempel pröva hur starkt skyddet kring sjön är för att se var man får bygga hus, säger Anders Johansson Åbonde.
Förhoppningen är att eleverna i geografiundervisningen snart ska kunna bearbeta, analysera och visualisera geodata för att lösa den typen av uppgifter.

– Vi tror att GIS-laborationer kan vara en hjälp i skolan för de elever som inte är lässtarka, inte enbart i geografiämnet. Att lösa uppgifter med hjälp av geografiska informationssystem är att tillgodogöra sig komplexa frågor på ett sätt som känns bekant för de flesta elever idag, nämligen med hjälp av datorn.

Vill du också använda digitala kartor och geografisk information i undervisning?

Kontakta Geodatasekretariatet på Lantmäteriet för mer information: Telefon 0771 – 63 63 63. Du kan också fylla i vårt kontaktformulär

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.