På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriets data används på nytt sätt i Geo-Hälsa

Gävleborg kan bli den första Geo-Liferegionen i Sverige. Det sedan Future Position X (FPX) fått ja på den projektansökan som man tillsammans med bland annat Lantmäteriet har skickat in till Vinnova. Genom Vinnovas program Vinnväxt har nu projektet beviljats finansiering för tio år framåt.

– Vårt mål är att under de tio åren generera hundratals nya innovationer, internationellt livskraftiga företag och över 1 000 nya arbetstillfällen i regionen och många fler runt om i Sverige, säger Johan P Bång på FPX.

Projektet utgår från teknik- och kunskapsplat­tformarna om grundläggande GIS och den smarta staden. Nu vill man ta ett nytt stort steg och satsa på Geo-Hälsa, förhållandet mellan plats och hälsa.

– Det är en stor satsning med väldig bredd som vi vill göra med inriktning på att skapa en bättre miljö och tillgänglighet med fokus på människors hälsa, säger Lantmäteriets FoU-samordnare Hanna Ridefelt.

Vill förbättra datainsamlingen

– Det finns mycket data, men inte metoder att använda dessa data på ett smart sätt. Tanken med Geo-Life är att vi lägger till nya teknologier för att förbättra datainsamlingen för att bättre förstå människors vardag och hur man kan stödja männi­skor i att hålla sig friska och må bättre, säger Hanna Ridefelt.

Forskning inom två profiler

Projektet är också kopplat till Högskolan i Gävle. Där bedriver man redan forskn­ing inom två profiler, Hälsofrämjande arbetsliv och Byg­gd miljö. Satsningen på att etablera en Geo-Life region i Gävleborg spänner över båda de profilerna.  

– I projektet vill man fånga alla relevanta aktörer, regionala representanter från landsting, kommuner och näringsliv och tillsammans arbeta för en förbättrad folkhälsa, miljö och hållbar stad, säger Hanna Ridefelt. 

Geodata kan användas på ett nytt sätt

I projektansökan lyfte man också fram de stora utmaningarna inom hälso-och sjukvården och om hållbara städer under de kommande 15 åren. Där ska Geo-Life förena hälsa, information, samhällets infrastruktur och kunskap om grundläggande-GIS teknik.

– Det är i Lantmäteriets intresse att det går att använda våra data på ett nytt sätt, till exempel  i kombination med olika slags sensordata för tillämpning inom nya områden, säger Hanna Ridefelt och tillägger att sensorer är ett väldigt vitt begrepp, men omfattar all slags registrering av data som samlar upp information om vår omgivning eller om oss själva. Det kan handla om allt från satelliter till pulsmätare. 

 
Hannah Ridefelt menar att tanken
med Geo-Life är att lägga till nya
teknologier för att förbättra
datainsamlingen för att bättre
förstå människors vardag och
hur man kan stödja männi­skor
i att hålla sig friska och må bättre.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.