På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet värd för FN-konferens

På torsdag och fredag den här veckan besöker över hundra delegater från 38 länder Uppsala och anrika Norrlands Nation. Temat för UN ECE Working Party on Land Administration workshop, eller WPLA som det kallas, är "Collaborating for secure ownership".

 Deltagarna ska diskutera hur e-förvaltningslösningar kan användas för att ge fastighetsägare bättre service och ansvariga myndigheter förutsättningar att tjäna samhället mer effektivt. Workshopparna anordnas två gånger om året, berättar Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson.- Vi beslöt att ta på oss värdskapet för mötet för ett par år sedan eftersom vi tycker att detta är så viktigt, säger han.

WPLA-mötena anordnas av FN:s ekonomiska kommission för Europa, UN ECE, men täcker förutom Europa hela det forna Sovjet, samt USA, Kanada och  Israel. Medlemmarna är de nationella myndigheterna med ansvar för frågorna. Det övergripande målet för WPLA-arbetsgruppen är att förbättra landadministrationen i regionerna. Man vill stärka besittningsskyddet, förbättra fastighetsregister och främja hållbar markanvändning. På agendan står även att underlätta handel med fastigheter, effektivisera hantering av lagfarter och andra inskrivningsärenden och att underlätta spridning av fastighetsinformation. Ett nätverk av tjänstemän inom WPLA-samarbetet erbjuder rådgivning och experthjälp.

Möten med praktisk nytta

- De riktlinjer som arbetats fram inom ramen för WPLA-arbetet har använts av ett antal länder som reformerat sin landadministration. Det har bland annat handlat om förändringar i lagstiftning, att strukturera om organisationer och modernisera sitt arbetssätt, berättar Bengt Kjellson.
Några av de senaste workshopparna har handlat om fenomenet informella bosättningar, utvecklingen i Centralasien, och om hur en effektiv landadministration kan bidra till ekonomisk återhämtning.  Men nu är det alltså Uppsalas tur, där e-förvaltninglösningar står på agendan. Bengt Kjellson tror på en givande workshop.

- Det kommer att bli intressant att se hur andra arbetar med att utveckla sin e-förvaltning, självklart också att se hur vårt arbete ligger till i en internationell jämförelse.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.