På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Kickoff för Impulsprojekt med sju Balkanländer

Med över 60 personer från sju Balkanländer hölls 1-4 september på Lantmäteriet i Gävle en kickoff för samverkan om ett nytt lantmäteriprojekt. Avtalet, som tidigare i somras undertecknades mellan Lantmäteriet, Sida och åtta organisationer från sex länder på västra Balkan handlar om projektet ”Impuls”.

Lantmäteriets erfarenheter är viktiga för projektet tycker Lorenc Çala och Božidar Pavićević.
Lantmäteriets erfarenheter är viktiga
för projektet tycker Lorenc Çala och
Božidar Pavićević.

Impuls-projektet finansieras av Sida med 39 miljoner kronor och ska pågå i fyra år under ledning av Kent Nilsson från Lantmäteriets Tjänsteexport. De sex medverkande länderna är Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien. Dessutom är Lantmäteriets systermyndighet i Kroatien (The State Geodetic Administration of the Republic of Croatia, SGA) samarbetspartners och underkonsulter i projektet. Syftet med projektet är att främja uppbyggandet av Spatial Data Infrastructure (SDI) och att samordna dess fortsatta utveckling i regionen. Samtidigt ska det ge stöd till länderna så att de kan uppfylla målen i EU:s Inspire-direktiv.

Nyckelfråga för hela samhället

Lorenc Çala, generaldirektör för ASIG (State Authority for Geospatial Information) i Albanien:

– Impuls kommer att vara till hjälp direkt i det dagliga jobbet med delning av data. Det är en nyckelfråga att bygga den här sortens infrastruktur för hela samhället, inte bara för institutioner som idag hanterar kartor och geografisk information. Lantmäteriet har redan all erfarenhet och känner till alla svåra frågor så vi kan undvika att möta en rad problem.

“Lantmäteriet har visat generositet”

– Vi gjorde ett liknande projekt för några år sedan. Det är väldigt bra att fortsätta den här processen, en stor och krävande uppgift. Montenegro väntas bli EU-medlem om sex eller sju år och det är bra att få resurser, särskilt rörande lagstiftning och infrastruktur.  Merparten av jobbet ska göras av oss och Lantmäteriet guidar oss rätt, säger Božidar Pavićević från Head office of Real Estate Administration i Montenegro.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.